Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:54 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Votul electronic, folosit deja în 2003

ro

27 May, 2015 10:03 1261 Marime text
 
După alegerile prezidenţiale din noiembrie, atunci când românii diaspora au protestat deoarece au putut vota, deşi stătuseră ore întregi la cozi, s-a tot vorbit despre nevoia introducerii votului prin corespondenţă sau a celui electronic. Cei mai mulţi parlamentari considerau că cel prin ar fi cea mai bună soluţie pentru evitarea problemelor în cazul votului din străinătate, însă alţii pledau pentru cel electronic. Acesta din urmă nu a fost considerat, cel puţin o perioadă, o variantă destul de sigură pentru a fi folosită.
 
Şi totuşi... votul electronic a fost deja folosit în România, în 2003, la referendumul privind revizuirea Constituţiei. Atunci, militarii aflaţi în misiuni oficiale în Afganistan Bosnia-Herţegovina, Irak şi Kosovo au avut posibilitatea să voteze electronic.
 
Ei bine, sistemul votului electronic a fost instituit fără prea mari bătăi de cap, printr-o simplă ordonanţă de urgenţă, care prevede şi parametrii necesari securizării votului. Practic, în 2003, când posibilităţile tehnice nu erau atât de avansate că în prezent, s-a găsit o soluţie că votul electronic să fie securizat şi implementat. Iar rezultatele votului pot fi aflate automat, în 30 de minute de la închiderea urnelor. Chiar dacă vorbim de vot electronic, amintim că procesul electoral s-a desfăşurat tot în secţii de votare, în care au fost instalate calculatoare în cabinele de vot.
 
În 2003, Guvernul Adrian Năstase dorea că proiectul noii Constituţii să fie adoptat. Că la orice referendum de atunci încoace, problema era cvorumul - prezenţa românilor la vot pentru a atinge pragul de peste 50%. De aceea votul la referendum s-a extins pe două zile, iar militarilor li s-a pus la dispoziţie votul electronic. S-a făcut tot posibilul că toată lumea să poată vota.
 
În prezent, votul electronic aproape că nu intră în dezbatere, iar votul prin corespondenţă este tema moţiunii de cenzură a PNL împotriva Guvernului Ponta.

Ordonanţa votului electronic
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii