Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dăncilă, întrevedere cu Mohammed bin Rashid Al Maktoum, prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite şi conducătorul Emiratului Dubai

ro

16 Oct, 2018 12:44 1258 Marime text
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi o întrevedere cu Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreşedintele şi prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, conducătorul Emiratului Dubai, în cadrul vizitei de lucru pe care oficialul român o efectuează în Emiratele Arabe Unite.

Din delegația guvernamentală română care a participat la convorbiri au făcut parte ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Din partea emirateză au fost prezenți ministrul de interne Saif Bin Zayed al Nahyan, ministrul de stat pentru Cooperare Internațională, director general al Expo Dubai 2020, Rim Al-Hashemi, și președintele Consiliului de Administrație și președinte executiv al Grupului Dubai Ports World, Sultan Bin Sullaim.

În cadrul întrevederii, a fost evaluat stadiul relațiilor bilaterale și al progreselor înregistrate pe linia consolidării cooperării economice și sectoriale între România și Emiratele Arabe Unite ca urmare a desfășurării, în perioada 16-17 aprilie 2018, a primei sesiuni a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite. Accentul a fost pus pe interesul comun pentru dezvoltarea relației bilaterale, în ansamblul acesteia prin identificarea de noi oportunități de afaceri și proiecte comune de cooperare.

Șeful Executivului român a arătat că Emiratele Arabe Unite dețin un potențial important de absorbție a unor produse românești și pot deveni furnizori semnificativi de investiții în domenii de interes pentru economia românească. De asemenea, oficialul român a trecut în revistă principalele avantaje investiționale pe care România le oferă și a încurajat participarea companiilor emirateze la licitațiile organizate de autoritățile române pentru proiecte finanțate prin programele operaționale derulate în prezent, dar și participarea la proiecte de investiții în parteneriat public-privat.

Prim-ministrul României și-a exprimat satisfacția față de parcursul pozitiv înregistrat în relațiile româno-emirateze, context în care și-a arătat convingerea că cele două state vor semna în viitorul apropiat Declarația comună privind stabilirea unui parteneriat economic extins între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care va contribui la asigurarea unei dezvoltări armonioase, pe baze pragmatice, a raporturilor româno-emirateze. Discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii cu privire la temele de interes de pe agenda internațională și regională, cu accent asupra evoluțiilor recente din Orientul Mijlociu. În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că România, ca stat care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, va continua să acorde o importanță deosebită Vecinătății Sudice a Uniunii Europene, concomitent cu promovarea soluționării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. De asemenea, șeful executivului român a reiterat susținerea României față de reconcilierea statelor Consiliului de Cooperare al Golfului, organizație deosebit de importantă pentru arhitectura regională de securitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii