Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:33 11 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vineri 13 Superstiţiile zilei şi ce nu trebuie să faci azi

ro

13 Sep, 2013 09:33 1574 Marime text

VINERI 13, o zi de care mulţi se tem. Fobia născută de această combinaţie are rădăcini în începuturile istoriei creştine. Iuda a fost a 13-a persoană de la Cina cea de taină, iar Anticristul apare în Biblie în Capitolul al 13-lea din Apocalipsă.

Printre celebrităţile născute într-o zi de VINERI 13 se numără Fidel Castro sau fostul prim-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher.
  • Sir Winston Churchill nu călătorea niciodată în zilele de VINERI 13, decât dacă era ceva extrem de important. La fel făceau şi Napoleon, Mark Twain, Franklin D. Roosevelt sau Herbert Hoover.
  • Vinerea era ziua din săptămână în care erau executaţi prizonierii în Roma Antică şi, mai târziu, ziua când erau spânzuraţi cei condamnaţi în Marea Britanie.
  • În Evul Mediu, vinerea era cunoscută ca "sărbătoarea vrăjitoarelor", despre care se spunea că sunt organizate în adunări de câte 13.
  • Mii de călugări-soldaţi ai Cavalerilor Templieri au fost omorâţi de regele francez Ludovic al IV-lea, într-o zi de VINERI 13, în 1307.
  • Misiunea de pe Lună Apollo 13 a fost lansată la ora 13.13 şi a fost abandonată pe 13 aprilie 1970.
  • Un asteroid aflat la depărtare de Terra ar putea lovi planeta vineri, 13 aprilie 2029, iar la viteza de 28 km/h ar putea avea forţa a 65.000 de bombe atomice.
  • În religia vechilor nordici, o legendă povesteşte despre un faimos banchet în Walhala, raiul războinicilor, la care au fost invitaţi 12 zei. Loki, zeul întunericului, nu a fost chemat la această petrecere, motiv pentru care acesta l-a atacat pe Balder (echivalentul lui Zeus în tradiţia nordicilor) şi l-a omorît. Ca urmare, întreaga Walhala a fost distrusă. Din acel moment s-a considerat ca fiind ghinion să inviţi 13 oameni la o petrecere.
  • În tradiţia musulmană nu este acceptat ca 13 oameni să stea la masă - se spune că toţi vor muri în următorul an. În plus, dacă numele tău are 13 litere, vei avea norocul diavolului.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Ti-a placut articolul?

Comentarii