Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:16 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE-Nicolae Păun susține că nu se va sustrage arestului, ci se va duce singur!

ro

27 Feb, 2016 16:45 926 Marime text
 
Deputatul Nicolae Păun a fost, astăzi, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție și a asistat la citirea deciziei prin care judecătorii au admis cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a deputatului, în dosarul în care este urmărit penal pentru fapte de corupție în legătură cu derularea unor proiecte cu fonduri europene. La ieșire, el a declarat că se va prezenta singur la arest.
 
Vă amintim că deputatul Nicolae Păun a fost reținut joi în dosarul în care mai este cercetat și deputatul PSD de Constanța Mădălin Voicu, fiind acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor europene; deturnare de fonduri; spălarea banilor; efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția; cumpărare de influență și influențarea declarațiilor.
 
De asemenea, el este acuzat de evaziune fiscală și folosirea, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect.
 
Potrivit DNA, la inițiativa Asociației Partida Romilor "Pro Europa", a fost realizat, în toate județele României, în perioada 2010 - 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi", cu finanțare din fonduri europene. Prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă și implicarea, în inițiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.
 
DNA susține că grupul țintă, reprezentând 3.296 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile, a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul că au făcut parte din acest grup.
 
Procurorii mai arată că Nicolae Păun a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociația Partida Romilor 'Pro Europa', iar obiectivele proiectului nu au fost realizate.
 
În plus, tot prin Asociația Partida Romilor "Pro Europa", în perioada 2010 - 2013, s-a derulat și proiectul intitulat "Acces pe piața muncii - O șansă pentru tine", cu finanțare din fonduri europene, ce avea ca obiectiv sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată, și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din nouă județe ale țării - Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Mureș și Vaslui.
 
DNA menționează că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanților și fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European și din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor.
 
Procurorii au reținut că a fost creat un prejudiciu de aproape 15 milioane lei (peste 13,3 milioane lei din bugetul Fondului Social European și peste 1,5 milioane lei din bugetul național).


UPDATE, ora 17.00:


Deputatul Nicolae Păun a fost arestat preventiv. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii