Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Una dintre cele mai temute boli, „iese la suprafață” din nou

ro

20 Aug, 2016 21:26 2393 Marime text
După epidemia de antrax, cercetătorii din Siberia au descoperit aici un pericol şi mai mare: variolă. 
Declarată eradicată la nivel mondial în anul 1977, variolă s-ar putea întoarce, iar efectele asupra populaţiei ar fi devastatoare. Avertismentul aparţine unor cercetători din Siberia, care au observat că permafrostul începe să se topească din cauza încălzirii globale, expunând astfel mormintele unor oameni care au murit de variolă acum 120 de ani. 
 
Descoperirea vine după ce oamenii de ştiinţă au început să investigheze o epidemie de antrax apărută recent în Siberia, tot din cauza topirii solului îngheţat şi a scoaterii la suprafaţă a unor cadavre, scrie publicaţia The Independent. 
 
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, variolă este mortală în 30% din cazuri, iar supravieţuitorii bolii rămân desfiguraţi pe viaţă. 
 
Boală se manifestă prin febra puternică şi apariţia unor băşici pline cu lichid pe întregul corp. 
 
În jurul anului 1890, în Siberia a avut loc o epidemie gravă de variolă şi 40% dintre locuitori au murit. Cadavrele lor, care au fost îngropate pe malul răului Kolyma, ies acum la suprafaţă, iar pericolul de contaminare este foarte mare, spune Boris Kershengolts, de la Academia de Ştiinţe din Rusia. 
 
Analiză unor cadavre din această regiune indică prezenţa sporilor de antrax, dar şi urme din ADN-ul virusului care provoacă variolă. 
 
În trecut, când solul din Siberia era foarte îngheţat, cadavrele nu puteau fi îngropate la mare adâncime. Acum, din cauza încălzirii climei, acesta începe să se topească, iar riscul de expunere al unor cadavre care se află la o adâncime de doar 3 metri este foarte mare. 
 
Din acest motiv s-a declanşat şi epidemia de antrax, care a făcut deja mai multe victime.



Sursă: yoda.ro
Sursă foto: digpaul.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii