Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:29 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un inspector antifrauda din ANAF, reținut pentru luare de mită

ro

08 Jun, 2016 18:41 1171 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08.06.2016, a inculpatului
COJOCARU ALEXANDRU - BOGDAN, inspector antifraudă în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcţia Regională Antifraudă 5 Deva, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită,
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2015-2016, cu ocazia unui control ce se desfășura la o societate comercială, inculpatul Cojocaru Alexandru - Bogdan, în calitate de inspector antifraudă în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcţia Regională Antifraudă 5 Deva, a pretins cu titlu de mită de la un om de afaceri (denunțător în cauză) foloase materiale pe care urma să le primească disimulat,  prin intermediul unui interpus, în schimbul favorizării  firmei respective.
În acest context, până în prezent, inculpatul Cojocaru Alexandru – Bogdan nu a încheiat niciun act final de control ori inspecţie fiscală, mai mult a întreprins acţiuni de tracasare a reprezentanţilor societăţii controlate, materializate prin:
- solicitarea repetată de documente şi invitarea acestora la sediul instituţiei acestuia din municipiul Deva,
- efectuarea de verificări paralele ce priveau alte aspecte decât obiectul principal al controlului, finalizate prin aplicarea unor sancţiuni contravenţionale minore, toate  cu scopul de a pune presiune psihică şi a-i determina  în cele din urmă să accepte condiţiile impuse de acesta, respectiv de a accepta să dea  cu titlu de mită, anumite  foloase materiale ori pecuniare.
Urmare a acestui comportament, la data de 02 iunie 2016, omul de afaceri i-a remis intermediarului, în considerentul de mai sus, suma de 2.100 lei.
A doua zi, inculpatul s-a prezentat la sediul firmei și a returnat cei 2.100 lei, lăsând să se înţeleagă că suma  remisă nu ar fi  suficientă şi de aceea a restituit-o.
În cursul zilei de 08 iunie 2016, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Cojocaru Alexandru – Bogdan, ocazie cu care acesta din urmă  i-a reproşat că nu l-a căutat mai repede pentru că lucrurile ar fi putut fi rezolvate mai demult, dar că acestea se pot aranja și în această fază, dar prin toamnă.
În continuare, inspectorul antifraudă i-a oferit consultanță denunțătorului în sensul că l-a învățat să deschidă o firmă unde să transfere  toate  activele societății vizată de control, care ulterior urma să fie închisă. De asemenea, pentru a tergiversa rezultatul final al controlului, inculpatul  Cojocaru Alexandru – Bogdan i-a mai spus omului de afaceri ca pe data de 09 iunie 2016, când acesta din urmă era invitat la sediul  Direcţiei Regionale Antifraudă Deva, să prezinte mai puţine  acte decât cele solicitate şi să facă o nouă cerere pentru a obţine o amânare a termenului de depunere a documentelor.
Mai mult, inculpatul l-a asigurat pe denunțător că între timp el se va ocupa ca lucrurile să evolueze într-o manieră favorabilă, întrucât urmează să se schimbe şi conducerea, iar cu noul șef se înţelege mai bine.
Nici de această dată inspectorul antifraudă nu a fost mulțumit de suma de bani oferită de denunțător, lăsând să se înțeleagă că cei 10.000 lei pe care a vrut să-i remită omul de afaceri sunt prea puțini.
În plus, inculpatul  Cojocaru Alexandru – Bogdan a manifestat un comportament extrem de precaut, încercând chiar să-l percheziționeze pe denunțător în vederea depistării unor eventuale mijloace de înregistrare.
 
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Astăzi, inculpatul Cojocaru Alexandru - Bogdan urma să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Fotografia are rol ilustrativ

Ti-a placut articolul?

Comentarii