Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:36 23 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un elicopter din Moldova a fost capturat de talibani (video)

ro

25 Nov, 2015 08:20 1568 Marime text
 
Un elicopter, care aparține unei companii din Moldova, cu trei cetăţeni moldoveni la bord, a fost capturat de talibani. Incidentul a avut loc, aseară, în Afganistan. Presa străină scrie că 16 persoane au fost luate ostatice, iar alte trei au fost ucise.

Potrivit autorităţilor, cetăţenii moldoveni capturaţi în Afganistan sunt în viaţă. Se negociază eliberarea acestora. Moldovenii capturaţi, membri ai echipajului, sunt Oleg Groza, Mihail Crihan şi Ion Buruiană.

Pe parcursul nopții, doi experți din cadrul Autorității aeronautice au fost delegați să monitorizeze situația și să ofere informații în timp real conducerii Guvernului din Republica Moldova.

Elicopterul doborât în Afganistan aparţine companiei Valan International Cargo Charter.

Premierul interimar, Gheorghe Brega, a convocat în această dimineață, la ora 7:30, o ședință la Guvern, în legătură cu acest incident. La ședință au fost invitați vicepremierul în exercițiu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, miniștrii în exercițiu al Afacerilor Interne, Oleg Balan și al Apărării, Anatol Șalaru, Directorul SIS, Mihai Balan și un reprezentant al Autorității Aeronautice Civile.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a dat instrucțiuni Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan, informații oficiale cu privire la cei trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat în această țară
Despre acțiunile întreprinse opinia publică va fi informată ulterior.

 
Care ar fi dinamica adevărată a incidentului?

Aseară, un oarecare Jihadmal Sabiq a publicat pe Twitter imagini, care potrivit lui, sunt de la faţa locului prăbuşirii elicopterului. El spune că trei oameni au fost uciși, un american şi doi afgani, iar 15 oameni au fost luați ostatici, doi americani şi 13 afgani.

Cu două ore mai devreme, Ramatullah Turkistani, un membru al consiliului local din provincia Faryab, a declarat că trei persoane au fost ucise, iar 16 au fost luate ostatici.

Există voci care susţin însă că elicopterul care aparține unei companii din Moldova, care se afla în Afganistan, pentru a participa la misiuni de pacificare sub egida ONU, a fost doborât forţat de talibani. Informaţiile preliminare arată că membrii echipajului, 18 la număr, printre care trei moldoveni, au fost luaţi prizonieri. Informaţia a fost confirmată de ministrul moldovean în exerciţiu de Interne, Oleg Balan.
Totodată, site-ul news.yahoo.com a scris că incidentul a avut loc în provincia Kurduz, care se află sub controlul talibanilor şi că sunt morți. Acesta a fost capturat după o aterizare forțată. Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toti cetățeni moldoveni.

sursa foto: publika.md

Ti-a placut articolul?

Comentarii