Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea. Ceremonial militar, la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“. 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea (galerie foto)

ro

27 Oct, 2018 20:36 2441 Marime text


Sâmbătă, 27 octombrie 2018, în Piața Civică din municipiu, s-au sărbătorit 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea, printr-un ceremonial militar organizat de Consiliul Județean Tulcea, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“, Primăria Municipiului Tulcea și Garnizoana Tulcea. 

La această acțiune au participat vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea, subprefectul Corvin Bangu, viceprimarul municipiului, Petre Marinescu, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti“ Constanţa, colonel Florin Marian Barbu, comandantul Garnizoanei Tulcea, locotenent colonel Cosmin Frone, directorul filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“, Costin Scurtu şi Cristian Crăciun, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi

Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“ este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Diviziei Active, înființată la 1 noiembrie 1878. Marea unitate a avut inițial reședința la Tulcea până în anul 1882, când a fost mutată la Constanța și a primit denumirea de Divizia Activă Dobrogea. Sub acest nume, divizia a participat la toate campaniile militare ale Armatei Române din secolul XX. Contribuția cu totul specială la succesul unor confruntări de anvergură a desemnat-o drept una dintre marile unități terestre de bază ale Armatei Române.

„Anul 1878 are o rezonanță istorică deosebită pentru noi, militari și civili din Dobrogea.  În urmă cu 140 de ani, la 14 noiembrie, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la România, după 460 de ani de dominație otomană. La acel măreț moment, autoritățile și armata română au fost întâmpinate la intrarea în străbuna provincie românească transdunăreană, „posesia vechilor noștri Domni”, cum scria în Ordinul către armată, semnat de către domnitorul Carol I, viitorul rege al României. Tot în acele zile fierbinți pentru suflarea dobrogeană, a luat ființă Divizia 9Activă. 
Dumneavoastră, cei din Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“ sunteți continuatorii tradițiilor de luptă ale eroilor militari de la 1878, reuniți sub scutul Diviziei active înființate la 1 noiembrie 1878. Istoria ne reamintește cu mândrie că marea unitate a avut inițial reședința la Tulcea. 
Nu pot decât să-mi exprim mândria că sunt dobrogean, că aparțin urmașilor unei comunități de oameni mândri, demni și plini de virtuți, care au scris pagini întregi în cartea istoriei, deloc ocolită  de vitregii, a poporului român. La mulţi  ani, Dobrogea! La mulţi ani, militari dobrogeni!“, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Petre Badea.


Manifestările din Piața Civică au cuprins ceremonialul militar și religios, defilarea gărzii de onoare pe strada Babadag, o expoziție de tehnică și armament, drill show, un concert al Fanfarei Militare a Forțelor Navale Române, condusă de col. dr. Cornel Ignat, reconstituiri istorice – moment artistic organizat de Asociația Culturală „Tomis“.

Sursă foto: Consiliul Judeţean Tulcea
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii