Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:19 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei suceveni, trimişi în judecată pentru infracţiuni de înşelăciune

ro

27 Oct, 2015 17:57 1466 Marime text
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Gheorghina Geta Iordache sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune; Mirela Elena  Curcă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune; Constantin Moraru sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la înşelăciune.
 
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: la data de 9 septembrie 2008, între SC VR SA şi inculpata Curcă Mirela Elena a fost încheiat un contract de credit având ca obiect împrumutul sumei de 138.600 CHF, pentru o perioadă de 242 luni.  În vederea obţinerii creditului, Curcă Mirela Elena a prezentat angajaţilor băncii adeverinţa de venit emisă de SC D.C.P.C. SRL, prin care se atestă faptul că, în perioada februarie 2008 - iunie 2008, aceasta a obţinut venituri nete în cuantum de 4.770 lei, iar în luna iulie 2008 în cuantum de 4828 lei. De asemenea, în acelaşi scop, la data de 3 septembrie 2008, inculpata a completat înscrisul intitulat „cerere de credit pentru persoane fizice” prin care atestă calitatea de angajat al SC D.C. SRL.
 
Diferit de aceasta, în vederea inducerii în eroare a reprezentanţilor SC VR SA, au fost prezentate contractul individual de muncă încheiat între SC D. C. SRL şi inculpata Curcă Mirela Elena, contract înregistrat la ITM Suceava, actul adiţional încheiat referitor la acest contract, prin care se atestă că,, începând cu data de 1 august 2007, salariul de bază brut lunar al angajatei Curcă Mirela Elena se modifică de la 860 lei la suma de 6.800 lei, precum şi copii ale statelor de plată aferent lunilor februarie 2008 - iulie 2008, prin care se atestă că inculpata a încasat de la SC D. C. SRL suma de 4.770 lei, respectiv 4.827 lei.
 
ITM Suceava a comunicat că, în perioada 1 februarie 2008 – 30 iunie 2008, numita Curcă Mirela Elena nu figurează ca angajată la SC D.C.P.C. SRL. Din documentele înaintate de această unitate rezultă că, urmare a cererii exprese formulată de inculpata Curcă Mirela Elena, începând cu data de 1 ianuarie 2008, raporturile de muncă stabilite în baza contractului individual de muncă înregistrat la ITM între SC C.D.P.C. SRL şi numita Curcă Elena Mirela au luat sfârşit, iar în perioada februarie – iulie 2008, inculpata Curcă Mirela Elena nu a avut calitatea de angajată a vreunei unităţi, fiind astfel neeligibilă în vederea acordării unui credit bancar.
 
În baza unui raport de expertiză s-a stabilit că semnăturile de pe fiecare din cele patru file ale contractului de muncă, din dreptul menţiunii conform cu originalul, de pe copia actului adiţional la contractul de muncă şi cea de pe adeverinţa de venit la rubrica „Preşedinte/Director general” au fost executate de inculpatul Moraru Constantin. De asemenea, menţiunile „conform cu originalul” de pe cele patru file ale copiei contractului de muncă şi de pe copia actului adiţional la contractul de muncă au fost executate tot de către acesta.
 
La încheierea aceluiaşi contract de credit, numitul C.D. a fost de acord să garanteze restituirea prin instituirea unei garanţii reale imobiliare  (ipotecă) de prim rang asupra terenului în suprafaţă de 15.123 mp teren fânaţ, amplasat într-o comună din judeţul Suceava. Astfel cum rezultă din sesizarea efectuată de reprezentanţii băncii, ipoteca pe acest bun a fost în mod fraudulos radiată, printr-o adresă aparent emisă de reprezentanţii unei sucursale a băncii în cauză, deşi unitatea bancară nu şi-a dat acordul pentru o astfel de acţiune, întrucât obligaţiile contractuale nu fuseseră stinse.
 
Adresa în cauză are executate semnături în rubricile „Director – Gheorghina Geta Iordache ”, iar prin raportul de constatare criminalistică întocmit de specialiştii din cadrul IPJ Suceava, s-a stabilit că semnătura din rubrica Director – Gheorghina Geta Iordache din finalul adresei de radiere a ipotecii a fost executată de inculpata Iordache Gheorghina Geta.
 
Din probele administrate a rezultat că inculpata Iordache Gheorghina Geta, în calitate de director al unei agenţii a băncii în cauză, a întocmit în fals adresele prin care se comunica acordul unităţii bancare de radiere a ipotecilor instituite asupra bunurilor imobile aparţinând numitului C.D., (pentru garantarea creditelor contractate prin contract de credit de inculpata Curcă Mirela Elena). Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii