Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trebuie să ne pregătim pentru un cutremur devastator?

ro

05 Sep, 2015 15:12 2218 Marime text
 
Aproape 40 de ani de la cutremurul din 1977. Atât au trecut. Seismologii susţin că dezastrul de atunci se poate repeta în orice moment. Cutremurele devastatoare au loc o dată la 35-40 de ani, însă nimeni nu poate preciza momentul exact al producerii acestora.
 
În ultimii ani activitatea seismică în Vrancea i-a împins pe seismologi să emită păreri controversate de viitorul mare cutremur pe care îl aşteaptă ţara noastră în ultima perioadă.
 
În urma unor calcule, mai mult sau mai puţin corecte, cutremurul care va lovi România în perioada următoare, va avea o magnitudine estimată între 7,5-7,6 grade pe scara Richter.
 
În Vrancea există două segmente diferite care acţionează distinct. În prima fază, cutremurele se produc în segmentul inferior şi abia apoi în cel superior. În acest sens, cutremurele de mare magnitudine sunt prevenite de mai multe cutremure de mică intensitate, ceea ce îi face pe specialişti să tragă un semnal de alarmă care anunţa iminenţa unui cutremur de maximă intensitate într-o perioadă viitoare.
 
Specialiştii în fizică declara că viitorul cutremur care se va produce în viitorul apropiat în România, se va asemăna cu cel produs în anul 1802. Evenimentul s-a produs la 26 octombrie 1802 şi a fost resimţit intens pe o arie geografică extrem de vastă, de la St. Petersburg până în insulele greceşti din Marea Egee, de la Belgrad până la Moscova. Seismul a avut loc cam la o oră după prânz (12.55 ora locală), când lumea tocmai ieşise de la slujbe din biserici.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii