Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 14 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Băsescu, despre atacul la Regele Mihai Nu am ce să retractez

ro

30 Jun, 2011 02:47 1427 Marime text

Preşedintele spune la 10 TV că regretă că soluţia scăderii pensiilor anul trecut cu 10% nu a fost acceptată. În acelaşi timp, şeful statului afirmă că nu Grecia reprezintă marea problemă a UE şi arată mai degrabă cu degetul spre Spania. În acelaşi timp, Băsescu a pus tunurile pe sistemul judiciar. "După ce eşti preşedintele României două mandate, te duci acasă. Nu voi accepta să fiu premier!".

Principalele declaraţii:

"Nu Grecia e cel mai mare risc al Uniunii. Dacă vă uitaţi la Spania, Spania a aplicat aceleaşi măsuri pe care le-am aplicat noi, dar anul acesta. Noi am făcut-o mai brutal. Noi am avut un mare rateu. S-au supărat pensionarii pe mine, soluţia pe care am avut-o eu, să facem o reducere cu 10% a pensiilor, nu ar fi trebuit să mărim TVA.

Mie îmi pare rău că s-a întâmplat asta. Au trădat toţi. Laşitatea politicienilor din coaliţie. Mai vedeţi câte unul vocali, chiar din partidul de guvernământ, care mai dă lecţii Guvernului. Ar trebui să spună, noi am fost cei care am generat inflaţie.

Am fi avut anul acesta soluţii: să împrumutăm mai mult. După ce am închis programul cu Fondul, anul ăsta puteam să împrumutăm mai mult. Când ne-am proptit în televiziuni? Putea să dea şi televiziunea lui Vîntu, şi a lui Ghiţă, şi a lui Voiculescu din gură, ne împrumutam mai mult. Dacă cineva ne cere banii, îi plătim şi azi.

După votul de azi din Parlament, Grecia va primi 12 miliarde de euro, ceea ce le va permite să plătească pensiile şi salariile.

Nu exista variantă. Când s-a tăiat, nu puteam să ne împrumutăm. Dacă era un partid de stânga, spuneau: vă dăm şi 15%, vă dăm şi vă dăm, dar în toamnă ajungeau în aceeaşi situaţie.

Nu ştiu dacă tuturor politicienilor le merge mai bine, mie mi-au scăzut sumele din total avere pentru că am avut şase luni când am predat salariile. Ăsta este motivul pentru care am spus şi m-am dus şi în faţa Parlamentului, i-am rugat, hai să modificăm şi articolul din Constituţie care prezumă că orice avere este licită. Şi din păcate şi justiţia prin CSM a intervenit la CCR şi a cerut să nu fie radiată această parte.

Am o idee despre averile politicienilor, nu e cazul să exagerăm. Nu s-ar face Elveţia din noi. Nu trebuie să ne uităm lung la averile politicienilor. Uitaţi-vă la averile judecătorilor. Nu vrem să mergem ca stat în stat. Trebuie să mergem cu legea responsabilităţii. La ÎCCJ sunt dosare care stau de ani de zile: sunt dosare la care s-au dat 30 de termene şi se vor mai da 30 de termene până se prescriu. În România nu s-a făcut curăţenie în justiţie. A fost o mare greşeală a UE. Ei au cerut izolarea totală a justiţiei de politic. Dar asta trebuia făcută după ce politicul curăţa justiţia. Sunt inamovibili şi nu plătesc pentru deciziile lor. Justiţia a făcut mult mai rău României decât politicienii şi decât cerşetorii care cerşesc la Roma şi Paris.

Mă uit acum în echipa asta tânără care a venit la CSM. Doi judecători tineri au dat în numele CSM, fără să consulte, doi judecători tineri, au venit şi ei cu mânuţa lor, au dat scris la CCR să nu se scoată prezumţia de licit a averii. Ei cu mânuţa lor, care acuzau pe judecătorii vechi de pe vremea lui Ceauşescu. Dacă ne uităm la averile politicienilor, să ne uităm şi la cele ale judecătorilor.

Obiectivul nu e neapărat să scăpăm de baronii locali. Nu asta e miza majoră. Care e scopul meu politic? Ia spuneţi-mi unde o să câştige PDL? Dacă ei au o alianţă care ia peste 50% (USL), unde să câştige PDL care are 20%. Când tu ai o alianţă de peste 50% cum poţi să spui că reorganizarea avantajează PDL, care are 20-22%? S-au creat şi baronii PDL. PSD are 16 consilii judeţene, PDL are 14. Nu cred că se înţeleg prea bine unii cu alţii, dar e posibil ca mijloacele să nu difere prea mult.

Deocamdată nu este constată fraudă nicăieri. Deocamdată Comisia Europeană a constat iregularităţi, ceea ce poate însemna fraudă. Deocamdată CE a întrerupt plăţile şi a cerut Guvernului să verifice dacă s-a produs sau nu fraudă. Marea problemă este că la consiliile judeţene fiecare a făcut caietul de sarcini cum l-a dus capul. Sigur a fost făcut, ca el să ducă la firmele la care trebuie, se pare. UE spune faceţi un caiet de sarcini standard. Pe de altă parte, tot noi am trăit realitatea caietelor de sarcini foarte largi, ne-am trezit cu firme fără potenţial. Pe de altă parte, eu nu mă sfiesc să discut şi despre birocraţia UE. Noi am modificat din 2005 până acum de vreo patru ori legea achiziţiilor publice. De fiecare dată a fost modificată la cererea UE. Acum o modificăm a cincea oară. Din cele două birocraţii iese o bâlbâială continuă. Şi nu am terminat. De fiecare dată s-a spus: asta e forma bună. Iar vine cu scrisoare de la CE.

Mă uitam şi la presă şi la oameni şi la analişti de bună credinţă. Aici este un decalaj care m-a făcut să susţin revenirea la mandatul de patru ani al preşedintelui. Să fie o dată alegerile prezidenţiale cu cele parlamentare. Eu de când presez pe guvern, faceţi legea pensiilor, faceţi legea salarizării. Eu abia acum în iunie, am un an şi jumătate de mandat, sunt în prima jumătate, pe când Guvernul e la sfârşit de mandat. Una e abordarea mea şi alta e abordarea Guvernului. Ei spun cu reorganizarea, stai, frate, să facem alegerile.

Dacă ei revizuiesc Constituţia şi stabilesc să suprapună prezidenţialele cu cele parlamentare, eu revizuiesc la cât trebuie. Vor fi alegeri în 2012. Uitaţi-vă cum arată ţara asta. Vom avea perioade în care vom avea în fiecare an alegeri. Trebuie să facem ceva să le suprapunem. Nu-s Iliescu. Le consider două mandate. După ce eşti preşedintele României două mandate, te duci acasă.

Exclus. Nu voi accepta o funcţie de premier. Trei obiective mai avem: o nouă lege a sănătăţii, reorganizarea administrativă şi revizuirea Constituţiei.

Update: Preşedintele a atacat UDMR pentru că a refuzat reorganizarea administrativ-teritorială a României sub pericolul creării unei instabilităţi politice. „Nu consider că este corect ca un partener care reprezintă o minoritate să blocheze evoluţia pozitivă a majorităţii din interese etnice. Este o chestiune de moralitate politică. Şi minoritatea maghiară este parte a acestei ţări. Dacă politicienii au nişte interese, să-şi menţină nişte consilii judeţene, ei trebuie să vadă până unde pot întinde acest parteneriat. Şantajul că vom crea instabilitate politică şi aruncăm România în aer, dacă faceţi o instabilitate politică care să-i ajute pe români, poate avea limite. Eu am luat lovitura deciziilor UDMR, am luat-o în piept, am timp să reflectez toată vara, nu este corect ca sub şantajul instabilităţii politice, nu este corect să sufere majoritatea. PDL îmi mai făcea un hatâr. Nu era pe grabă, era de mult discutată cu premierul", a declarat Traian Băsescu, la 10 Tv.

Update: Traian Băsescu, despre atacul la Regele Mihai: Nu am ce să retractez.Am dreptul la o opinie. Am spus-o şi o repet. Eram zilele trecute la Neptun. Eram pe o şalupă şi, la un moment dat, erau doi scafandri. O doamnă care era cu mine m-a întrebat uite Traian sunt doi oameni care poate au nevoie de ajutor. Apoi mi-a spus: dacă ar fi după tine pot muri. M-a deranjat pentru că meseria mea este să salvez oameni. Spre deosebire de ruda respectivă ştiu ce înseamnă scafandri la apă.

În meseria mea un comandat de navă care sare primul în barca de salvare puneţi dv. eticheta. Un comandat de navă care pune nava pe uscat dintr-o eroare de navigaţie, niciodată nu va fi judecat. Comandaţii nu se judecă pentru accidente pe mare decât dacă sunt băuţi sau actele nu sunt în regulă. În meseria asta într-o singură situaţie îţi pierzi brevetul: când îţi abandonezi echipajul. Pentru mine sunt la fel meseriile astea, şefi de stat, comandant de navă. Uitaţi-vă la piloţii de avioane. Ei nu au paraşute. Dacă se întâmplă ceva se duc cu avionul Dacă un comandat de navă îşi abandonează echipajul, îşi pierde brevetul şi este dezonorat pe viaţă. Un şef de stat are naţiunea lui pe care nu o abandonează, rămâne cu ea. Profesia mea mă obligă să gândesc aşa.

Update: Eu pe Antonescu îl acuz fără menajamente de Holocaust. Miniştrii preferaţi: Elena Udrea, Anca Boagiu.Ca să nu aibe nimeni dubii şi să mă trezesc cu atacuri. Se căsătoreşte prinţul de Monaco, toţi şefii de stat sunt invitaţi. Nu mă duc, o să meargă cineva cu un cadou: o ceramică a unui artist plastic.

Eu pe Antonescu îl acuz fără menajamente de Holocaust. Fără ezitare. Uitaţi-vă ce se întâmplă în lumea arabă: şefi de stat care au dat să se tragă în propriul popor. Dacă Antonescu se oprea la Nistru era perfect. Implicarea sa în deportarea evreilor, ţiganilor. Sigur, Majestatea sa nu a văzut... Această parte nu are nicio scuză. În mod reflex, priviţi la Dimitrie Cantemir, la Mihai Viteazul, la Ştefan cel Mare, mi-a plăcut Cuza şi el a trebuit să abdice....

Nu am făcut erori care să-i afecteze pe români. Nu am complexe. Nu înseamnă că am greşit. Este o diferenţă între a-i afecta din prostie, din greşeală sau pentru că trebuie. Uneori nu ai variante. Sunt de acord cu Andrei Pleşu (că pălăria de preşedinte e prea mare...).

Miniştrii preferaţi: Elena Udrea, Anca Boagiu - a pus piciorul la Ministerul Transporturilor, îmi place ministrul Justiţiei, foarte mult îmi place ministrul Educaţiei, el a ţinut cu dinţii de legea educaţiei. Sunt câţiva miniştri care sunt în regulă. Mi-a plăcut Botiş ca ministru, nu mi-a plăcut motivul pentru care a trebuit să plece din Guvern.

Sursa: Cotidianul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii