Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Succes românesc la Cannes 2016. Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie cu pelicula "Bacalaureat" (video)

ro

23 May, 2016 00:39 3023 Marime text
Regizorul român Cristian Mungiu și francezul Olivier Assayas au câștigat, ex-aequo, în această seară, premiul pentru regie la Festivalul de film de la Cannes 2016. Pelicula pentru care a fost răsplătit Mungiu se numește ''Bacalaureat''.
 
Pe scena de la Cannes, regizorul român a mulţumit juriului festivalului, actorilor şi întregii sale echipe. Povestea filmului porneşte de la preocupările unui părinte în contextul societăţii noastre de astăzi. Producţia ”Bacalaureat” este primul lungmetraj al lui Cristian Mungiu care are în centru un personaj masculin.
 
Cristian Mungiu s-a născut la 27 aprilie 1968, la Iași. După absolvirea Facultății de Litere din Iași, secția Engleză (1993), a absolvit și Academia de Teatru și Film din București, secția Regie (1998). Între anii 1993 și 1994 a fost profesor de limba engleză, apoi asistent și ulterior secund de regie la numeroase producții internaționale filmate în România (1994-1998), cum ar fi: ''Căpitanul Conan'' (în regia lui Bertrand Tavernier), ''Train de vie'' (în regia lui Radu Mihăileanu), ''Beowulf'' (în regia lui Graham Baker) ș.a.
 
Filmografia sa cuprinde scurtmetrajele: ''Cazul Horia Viorel'' (documentar, 1996); ''Mariana'' (ficțiune, 1997, Premiul pentru cel mai bun regizor - ''CineMaIubit'', 1997); ''Mâna lui Paulișta'' (ficțiune, 1998, Premiul Criticii pentru cel mai bun film și cel mai bun actor - ''CineMaIubit'', 1998); ''Nici o întâmplare'' (ficțiune, 1999); ''Zapping'' (ficțiune, 2000, Premiul pentru cel mai bun regizor - Festivalul de film Dakino, 2000; Premiul UCIN pentru cel mai bun film de scurtmetraj, 2002); ''Corul pompierilor'' (ficțiune, 2000, Premiul pentru cel mai bun film - Săptămâna Filmului Româno-Maghiar, Sfântu Gheorghe, oct. 2001).
 
Lungmetrajul ''Occident'' (2002) s-a bucurat și în țară și în străinătate de un mare succes de public și de critică, primind Premiul Oficiului Național al Cinematografiei pentru debut (2000). Filmul ''Occident'' a fost prezentat la Festivalul internațional de la Cannes din 2002, secțiunea ''Quinzaine des realisateurs''. Pentru același film a primit ''Hubert Balls Award Of The International Film Festival Rotterdam'' (2001); Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film Transilvania (2002), Premiile UCIN pe anul 2002 pentru regie și pentru scenariu. Al zecelea premiu internațional pentru ''Occident'' a venit la Festivalul Internațional al Filmului de la Sofia din 2003, unde a primit unul din cele mai importante premii, cel acordat de Juriul Criticii Internaționale (FIPRESCI).
 
A scris scenariile pentru lungmetrajele: ''Tina și mama ei'' (1998); ''Cartier'' (1999, Premiul ONC; Premiul ''Hartley Merrill / Jean Negulescu'' pentru Cel mai bun Scenariu de ficțiune în anul 2000, la competiția internațională de la Los Angeles); ''Occident'' (2000). În urma concursurilor de scenarii a câștigat prime de finanțare (''Nici o întâmplare'', 1998; ''Corul pompierilor'', 1998; ''Zapping'', 1999).
 
Filmul ''4 luni, 3 săptămâni și 2 zile'' (2007) i-a adus celebritatea, prin selectarea sa de către juriul Festivalului de Film de la Cannes. După ce a primit Premiul acordat de către Federația Internațională a Presei Cinematografice și Premiul acordat de Administrația Educației Naționale din Franța, regizorul a fost răsplătit pentru acest film cu Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes - Palme d'Or.
 
Tot în 2007, ''4 luni, 3 săptămâni și 2 zile'' a primit Premiul pentru Cel mai bun film european, iar Cristian Mungiu a fost considerat ''Cel mai bun regizor european al anului'' la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Filmului European, la Berlin. În 2008, amintita peliculă a câștigat la trei categorii ale Festivalului Gopo, pentru ca în 2009 să fie răsplătită și cu Premiul Goya pentru Cel mai bun film european.
 
La 18 septembrie 2009, a avut loc premiera unei noi producții a scenaristului și regizorului român, cu titlul ''Amintiri din Epoca de Aur''. Producția este un film colectiv constând dintr-o serie de șase scurtmetraje, grupate în două părți, care au fost lansate succesiv.
 
La 27 mai 2012, Cristian Mungiu a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, în cadrul Festivalului de la Cannes, pentru filmul ''După dealuri''. De asemenea, dublul trofeu de interpretare a fost acordat actrițelor Cosmina Stratan și Cristina Flutur.
 
Lungmetrajul a mai câștigat marele premiu al secțiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internațional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federația Criticilor de Film din Europa și Zona Mediteraneană. Totodată, ''După dealuri'' a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croația) și la Herceg Novi (Muntenegru). La acestea se adaugă încă două premii internaționale, Premiul Astor de Oro la cea de-a 27-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Mar del Plata, Argentina, și Premiul Special al Juriului la cea de-a 50-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Gijon, Spania. Lungmetrajul a fost nominalizat și la premiile decernate de Academia de Film Europeană, dar și la premiile Satellite, acordate în cinematografia independentă din SUA. În ianuarie 2013, lungmetrajul "După dealuri" a fost marele câștigător al galei Best Film Fest, fiind desemnat cel mai bun film românesc al anului 2012. ''După dealuri'' a avut premiera de gală la 25 octombrie 2012, la Cinema Patria din București.
 
Cristian Mungiu este membru al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) din 1998.
 
La data de 28 mai 2007, prin decret prezidențial, i-a fost conferit regizorului Cristian Mungiu Ordinul Național ''Steaua României'' în grad de Cavaler. În 2012, a primit medalia Crucea Casei Regale a României, potrivit Agerpres.
 
Membru al juriului celei de-a 66-a ediții a Festivalului de la Cannes din mai 2013, Cristian Mungiu a fost decorat cu distincția de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor, de ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, care l-a caracterizat pe acesta, ca fiind ''liderul unei noi generații de cineaști români și europeni (...) hotărâți să întoarcă definitiv pagina cinematografiei din epoca Ceaușescu''.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii