Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studenții și elevii vor să dea în judecată Primăria Constanța Reacția primarului Radu Mazăre - „Eram student pe vremea comnuniștilor și plăteam bilet, eu, Radu Mazăre”

ro

10 Jan, 2014 14:03 2441 Marime text
Ieri la sediul Ligii Studenților din UMC a avut loc conferința de presă pe tema neacordării subvenției la transportul public în comun pentru elevi și studenți.

Prin  H.C.L.M. nr. 3/2010  municipalitatea a retras subvenționarea pentru transportul public în comun studenților încălcând astfel Legea Învățământului aflata la vremea aceea incă in vigoare (Legea 84/1995, art. 176), iar prin H.C.L.M. nr. 17/2004 municipalitatea a retras subvenționarea pentru transportul în comun studenților încălcând astfel Legea 84/1995, art. 176, de subvenția la transport public în comun beneficiind doar anumite categorii de elevi (elevi din familii nevoiașe cu venituri mici precum si elevi ai căror părinți beneficiază de subvenții la energie termică etc.), susțin studenții.

Pentru a veni in sprijinul autorităților locale au fost prezentate și câteva din textele Hotărârilor de Consilii Locale din alte centre universitare din țară ce au condus la armonizarea cu legislația in vigoare după cum urmează:
-H.G. nr.309/1996 (încă in vigoare);
-H.C.L. nr. 197/21.04.2008 în municipiul Iași;
-H.C.L. nr.281/27.03.2008 în municipiul Oradea;
-H.C.L nr. 80/26.02.2013 în municipiul Timișoara;
-H.C.L nr. 135/2013 în municipiul Cluj-Napoca.

Studenții au prezentat și notificarea către autoritățile locale prin care cer autorităților respectarea Legii Educației Naționale în caz contrar ei rezervându-și dreptul de a acționa în judecată autorităților locale.
Prezenți la această conferință de presă au fost: Retevoi Theodor, Președinte Liga Studenților Universitatea Maritimă din Constanța; Alexandru Bajdechi, Președinte al Asociației Elevilor din Constanța si Andrei Gîlcă, Președinte Consiliul Județean al Elevilor.

„Cu judecata o să vedem ce facem”

Invitat la o emisiune la Radio Sky, Radu Mazăre a declarat astăzi că „beneficiază de subvenție toți copiii care fac parte din familiile ce beneficiază de subvenție la energia termică, mai exact cei care au venituri pe membru de familie până în 1.500 de lei, ceea ce mi se pare mai mult decât rezonabil”.

Edilul a precizat că 17.500 de copii, inclusiv cei de grădiniță, beneficiază la Constanța de această subvenție.

„Ce înseamnă subvenția? Solidaritate socială! Nu mi se pare corect, moral și echitabil ca să dau subvenție unuia care este un copil la părinți. Ca să aibă peste 1.500 de lei, familia lui trebuie să câștige peste 4.500 de lei în mână. Și să-i mai acord subvenție? Sigur când acordăm cadourile de sărbători dăm tuturor copiilor, dar subvenția ca să dăm unuia, este exact ca și la energia termică. Exact același principiu îl aplicăm. Nu te supăra, dar copilul meu nu cred că era cazul să beneficieze de subvenție” , i-a spus edilul, lui Florin Munteanu, în direct la Radio Sky. 

„Cu judecata o să vedem ce facem”, a mai declarat Mazăre.

„Uite cum este cu studenții. Ei sunt niște studenți care beneficiază de gratuitate la facultate de la stat. Cred că ăia ar trebui să aibă (n.r. subvenție la transportul public în comun). Dar domnul care vine din Galați să facă facultate la Constanța, plătește facultatea integral, plătește căminul, nu știu dacă trebuie să-i acordăm noi subvenție, din impozitul meu și al tău, pe transportul în comun. Studentul respectiv poate, dacă mai are nevoie, să-și mai ia un serviciu. Așa este peste tot. Are capacitatea fizică, să mai lucreze! Mai bine cresc plafonul de subvenționare pentru cei în vârstă, care nu mai pot să mai presteze o activitate, la 65 ani - 75 de ani”, a mai spus Radu Mazăre.

Edilul și-a adus aminte și de perioada în care era student și nici nu visa la astfel de beneficii. „Eram student pe vremea comnuniștilor și plăteam bilet, eu, Radu Mazăre, care am făcut studiile în Constanța și eram bucureștean, plăteam bilet la tren, că mai mergeam cu nașul asta e o altă discuție, plăteam bilet pentru autobuz”, a povestit edilul la Radio Sky. 

Sursă foto: urbo.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Student 10 Jan, 2014 23:05 E clar. Domnule primar, eu zic sa va fie mila de noi oamenii normali si plecati din primarie, doar asa ne puteti ajuta! Multumim anticipat!
  • fara nume 10 Jan, 2014 14:21 COMNUNIȘTILOR!