Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:03 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 5 octombrie 2015 Impresionanta poveste de viaţă a tinerei pomenite azi de ortodocşi

ro

05 Oct, 2015 02:16 1318 Marime text
Sfânta Haritina a vieţuit în timpul împăratului Diocleţian (284-305). Rămasă orfană de mică, ea a fost crescută de creştinul Claudiu.

Dometie, dregătorul împărătesc, auzind că Haritina este creştina, a chemat-o la judecată înaintea tribunalului: "Este adevărat, tânăro, că fiind creştină tu însăţi, îi mai înşeli şi pe alţii, ademenindu-i la credinţa ta profană?"
Haritina a răspuns cu curaj: "Adevăr este că sunt creştină, dar minciuna este că i-aş înşela pe alţii; dimpotrivă, pe cei înşelaţi eu îi scot la calea adevărului, aducându-i pe ei la calea Domnului meu Hristos."

Pentru credinţa în Hristos a fost supusă la mai multe chinuri. A fost tunsă şi i s-au pus cărbuni aprinşi pe cap, dar a scăpat nevătămată.
A fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman. Pentru că nicio pedeapsă nu a adus moartea asupra ei, împăratul a decis ca niste desfrânaţi să o necinstească pe fecioară. Sfânta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu să-i ia sufletul înainte ca acele slugi să-i întineze trupul. Cum stătea îngenuncheată la rugăciune, sufletul ei a ieşit din trup şi s-a înalţat în Împărăţia Cerurilor.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii