Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:38 24 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Sinaxar 25 ianuarie 2016 Cum a ajuns sfântul pomenit azi episcop al Tomisului

ro

25 Jan, 2016 02:12 1107 Marime text
Sfântul Bretanion, episcopul Tomisului se pare că a fost ucenic al Sfântului Vasile cel Mare. A fost numit episcop al Tomisului în jurul anului 360 şi a condus Biserica Tomisului până aproape de anul 381.
 
Date despre acest episcop avem de la Sozomen şi Teodoret al Cirului. Astfel, Sozomen vorbeşte de vizită împăratului arian Valens (364-378) la Tomis, în anul 369, pe când se întorcea dintr-o expediţie împotriva goţilor. Autorul spune în "Istoria să bisericească" că împăratul a intrat în biserica episcopală şi a cerut episcopului Bretanion să între în comuniune cu arienii pe care îi simpatiza, şi să slujească împreună cu ei.
Marele episcop a aparat dreapta credinţă şi "a vorbit împăratului cu îndrăzneala despre hotărârile celor 318 Sfinţi Părinţi de la Sinodul I de la Niceea (325) împotriva lui Arie, pe care nu le putea calcă". Sfântul Bretanion a avut un rol important în redactarea şi trimiterea documentelor cu privire la transferarea sfintelor moaşte ale Sfântului Sava Gotul în Capadocia, la cererea Sfântului Vasile cel Mare. Bretanion este cel care a redactat actul martiric al Sfântului Sava Gotul.
Sursa: CrestinOrtodox.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii