Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:42 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar-15 aprilie Învierea Domnului - Sfintele Paşti; Sfinţii Apostoli Aristarh, Pud şi Trofim

ro

15 Apr, 2012 05:03 1085 Marime text

Sfintii Aristarh, Pud si Trofim faceau parte din cei Saptezeci de Apostoli alesi de Mantuitorul.

Sfantul Apostol Aristarha fost episcop al Apameei din Siria. Sfantul Apostol Apostol Pavel il aminteste in Epistola catre Coloseni precum si in cea catre Filimon. Sfantul Aristarh a fost arestat in Efes, impreuna cu Gaius, de multimea care se ridicase impotriva lui Pavel. Sfantul Apostol Pavel le scrie colosenilor: "Va imbratiseaza Aristarh, cel intemnitat impreuna cu mine" (Coloseni 4: 10). In Epistola catre Filimon, Pavel il numeste pe Aristarh impreuna-lucrator cu mine, asa cum ii numeste si pe Marcu, Dimas si Luca.

Sfantul Apostol Puderadin Roma. Sfantul Apostol Pavel il pomeneste o data in Epistola catre Timotei ( II Timotei 4: 21). La inceput, casa lui Pud a fost un liman al celor mai de frunte apostoli, iar mai tarziu ea a devenit un locas de inchinare, numita Biserica Pastorilor.

Sfantul Apostol Trofim, potrivit Faptelor Apostolilor (Fapte 20:4), era originar din Asia. Acesta l-a insotit pe Apostol in calatoriile lui. In Epistola a doua catre Timotei Sfantul Apostol Pavel afirma: "Pe Trofim l-am lasat in Milet, fiind bolnav "(II Timotei 4: 20). Sfintii Aristarh, Pud si Trofim au murit prin decapitare, impreuna cu Sfantul Apostol Pavel, in timpul persecutiei lui Nero.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului mucenic Crescent cel din Mira Lichiei;

- Sfintelor mucenite Vasilisa si Anastasia;

- Preacuviosului Leonid episcopul Atenei;

- Sfintilor mucenici Teodor preotul si Pavsolipic;

Sursa: Calendar Ortodox

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii