Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 14 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şeful statului introduce ideea de regiuni în noua Constituţie

ro

17 Apr, 2011 22:25 1206 Marime text

Preşedintele Traian Băsescu susţine că el introduce ideea de regiuni în proiectul de Constituţie, iar dacă acestea vor fi acceptate de Parlament va fi "foarte bine", menţionând însă că organizarea regiunilor nu trebuie să se bazeze pe criterii etnice, ci pe criterii sociale şi economice.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Covasna, în legătură cu proiectul de lege privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, propus de UDMR, că, în opinia sa, organizarea administrativă bazată pe regiuni trebuie să fie, în primul rând, "utilă".

"Din acest motiv trebuie create echilibre economice şi sociale. Acestea trebuie să fie criteriile care stau la baza unei eventuale reîmpărţiri administrative a României", a afirmat Băsescu.

Băsescu a afirmat că el introduce ideea de regiuni în proiectul de Constituţie, adăugând că dacă acestea vor fi acceptate de Parlament "va fi foarte bine", urmând ca prin lege să fie definite aceste regiuni.

"De ce optez pentru această organizare? Pentru că, în principiu, cred că diminuarea cheltuielilor cu aparatul de stat, fie că este vorba de aparatul central sau aparatul local, este la fel de importantă", a spus şeful statului.

Băsescu a menţionat că în momentul de faţă sunt foarte multe consilii judeţene, plus sectoarele Capitalei, există o birocraţie la nivel judeţean extrem de ridicată, care, în opinia sa, ar putea fi simplificată eventual prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni.

"Ar putea fi simplificată ( birocraţia - n.r.) eventual prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni, dar nu pe criterii etnice, repet, ci pe criterii care să ţină cont de echilibrele sociale şi economice ale regiunii", a conchis preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că priorităţile legislative ale Uniunii pentru 2011-2012 rămân cele două proiecte privind legea minorităţilor naţionale şi legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, ambele proiecte aflându-se la Camera Deputaţilor.

"Va trebui să reconfigurăm această structură, astfel încât secuimea şi Partiumul să îşi vadă interesele deservite", declara Kelemen Hunor, la şedinţa din 2 aprilie a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU).

Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prevede înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna - Harghita - Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare. În proiect se menţionează că pe terioriul României sunt constituite 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ teritoriale şi nu au personalitate juridică.

UPDATE: Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost finalizat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Covasna, că proiectul de revizuire a Constituţiei a fost finalizat şi că după Paşti acesta ar putea fi trimis Parlamentului, exprimându-şi speranţa că odată cu alegerile locale din iunie 2012 va avea loc şi referendumul privind aprobarea noii Constituţii.

"Echipa care a lucrat a făcut câţiva paşi înainte. Dincolo de a reflecta la rezultatul referendumului, în articole din Constituţie au fost introduse şi modificări care vizează punerea în aplicare sau clarificarea unor prevederi constituţionale, care au fost deja explicate prin decizii ale Curţii Constituţionale, ca să nu mai fie ambiguitate la unele dintre articole" a declarat şeful statului, duminică, într-o conferinţă de presă în staţiunea Covasna.

El a precizat că a venit în staţiunea Covasna în căutarea unui "loc liniştit" în care să stea şi să înţeleagă foarte bine toate modificările aduse Constituţiei, astfel încât după sărbători proiectul să poată fi trimis Parlamentului.

"De vineri până duminică am căutat un loc liniştit în care să pot să stau să înţeleg foarte bine toate modificările făcute în aşa fel încât după sărbători să putem trimite proiectul de Constituţie în procedura legală către Parlament, adică un aviz al Consiliului Legislativ, un aviz al Curţii Constituţionale şi transmiterea către Parlament. Plecând de la premiza că intenţia, în cazul în care Parlamentul va fi de acord cu punerea în aplicare a rezultatelor referendumului, şi sper aici să fim cu toţi responsabili legat de ce înseamnă obligaţia de a răspunde unui vot dat de populaţie, deci în aşa fel încât, odată cu alegerile locale din iunie 2012, să poată fi făcut şi referendumul pentru aprobarea noii Constituţii şi alegerile legislative să vizeze intrarea într-un ciclu electoral aşezat pe noua Constituţie", a afirmat preşedintele.

Traian Băsescu a subliniat că nu doreşte să intre în detalii pentru că proiectul va deveni public în momentul în care pleacă pe circuitul legislativ, undeva în prima decadă a lunii mai.

Preşedintele Traian Băsescu se află, de vineri seară, într-o vizită privată în staţiunea Covasna, unde a fost cazat la vila de protocol.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în luna martie, la TVR, că, în mod normal, noua Constituţie ar trebui să intre în vigoare la epuizarea mandatului actualului Parlament, menţionând că susţine reducerea mandatului şefului statului la patru ani şi introducerea plafonului de 3% pentru deficitul bugetar.

Preşedintele Băsescu susţine ca mandatul şefului statului să fie de patru ani, iar Parlamentul să fie dizolvat dacă suspendă preşedintele ţării iar acesta nu este demis la referendum, potrivit propunerilor de modificare a Constituţiei pe care le-a prezentat PDL.

Sursa: Cotidianul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii