Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitorul Gabriel Liiceanu împlineşte 72 de ani

ro

23 May, 2014 09:23 2021 Marime text
Astăzi scriitorul Gabriel Liiceanu a împlinit 72 de ani. Gabriel Liiceanu s-a născut la Râmnicu-Vâlcea. Pe lângă scriitor, este editor, filozof şi profesor.
În anii ‘70 a frecventat „Şcoala de la Păltiniş”alături de Andrei Pleşu şi devine elevul preferat al lui Constantin Noica. Din anul 1990, Liiceanu este directorul Editurii Humanitas, una dintre cele mai importante instituţii culturale din România. După revoluţia din 1989, scriitorul a reeditat operele autorilor români interzişi în perioada comunistă precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, I.G. Duca. Liiceanu a pledat întotdeauna pentru recuperarea operelor lui Emil Cioran şi Mircea Eliade.
După revoluţie, a participat la cele mai importante dezbateri publice din spaţiul cultural şi politic.  A tradus opere celebre ale lui Platon sau Martin Heidegger, pe care le-a publicat în România.
Printre scrierile sale cele mai importante se numără „Jurnalul de la Păltiniş”, „Scrisori către fiul meu”.
În semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, Liiceanu a primit Steaua României în grad de Ofiţer, în anul 2002. În prezent, Gabriel Liiceanu este membru al Societăţii Române de Fenomenologie şi al Grupului pentru Dialog Social.
 
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii