Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:46 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandalul cărților scrise în penitenciar Conf. univ. dr. ing. Violeta Ciucur - „N-am coordonat, ci am dat recomandare“

ro

12 Jan, 2016 17:16 1414 Marime text
Rectorul Universității Maritime Constanța, conf. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, spune că pentru două lucrări ale lui Viorel Costache, fostul șef al ISU Dobrogea Constanța, doar a dat recomandare.

Legat de comunicatul DNA de astăzi în legătură cu cărțile scrise în penitenciar de persoane condamnate, rectorul UMC a spus: „Eu am dat o recomandare. Nu l-am văzut nicodată pe domnul căruia i-am acordat recomandarea. Am dat o recomandare ca să scrie o lucrare. Faptul că avea studii superioare și a condus ISU Constanța mi s-a părut suficient să poată scrie aceste cărți. Ca autoritate, ISU Constanța a avut activități cu Universitatea Maritimă din Constanța privind situația de urgență, noi deținând  un poligon PSI, un simulator de urgență. Noi, profesorii, dăm recomandări. Dacă n-am fi dat noi, nu știu dacă altcineva ar fi putut da. Ne-a zis nouă cineva să nu mai dăm recomdări? Nu, niciodată. Eu dau recomandări studenților mei care pleacă la angajator, pe navă. Dau foarte multe. Cel puțin la electricieni, aproape câte una săptămânal. Eu îi dau recomandare studentului din ce a făcut în școală, uitându-mă la note, la faptul că nu a fost  pe la etică sau pe la vreo comisie disciplinară“.

„N-am coordonat lucrarea, n-am văzut acea lucrare. A coordona însemna să mă întâlnesc cu acel domn autor și să-i văd un capitol, să-l citesc, să-i spun să mai scoată ceva, să mai adauge. Un om care totuși are studii universitare, care ar putea să scrie și să nu facă altă muncă în folosul comunității, putea să scrie? Putea. Dar avea nevoie de această recomandare. A avut acțiuni legate de cursuri, de examene, de simulatoare, de activități până la urmă didactice, de învățământ, care îl recomandau să scrie o carte. Am considerat  că îl caracterizau suficient de multe abilități, posibilități să facă acest lucru. Ca profesor, puteam să dau recomandare și era conform legii. Și atunci, unde am greșit eu, profesorul?“, a mai spus conf. univ. dr. ing. Violeta Ciucur.

Rectorul UMC se declară dezamăgită de situația creată. „Sunt uimită, bulversată și dezamăgită. Nu așa trebuie rezolvată problema.  Până la urmă, îndeletnicirea de profesor e o meserie. Și nu știu de ce devine periculoasă în ultima vreme. Credeți-mă că așa simt. Aceste lucruri trebuie făcute foarte clar înainte de a ne acuza. Nu așa se face“, a mai spus conf. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, care a arătat că la fel s-a petrecut (dând recomandare) şi pentru cartea lui Gabriel Andrei Niculae („Inundaţiile - situaţii de urgenţă cu implicaţii majore pentru populaţie”), apărută la Editura Ex Ponto.

Ti-a placut articolul?

Comentarii