Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul medicului legist constănţean, favorabil lui Corogeanu Blestemul călugărului de la Tanacu. Trei morţi suspecte

ro

10 Dec, 2013 09:59 4145 Marime text
În urmă cu opt ani, decesul măicuţei Irina Cornici şoca o ţară întreagă. Au fost găsiţi vinovaţi un preot şi patru măicuţe de la mânăstirea Tanacu, care au fost condamnaţi la ani grei de temniţă. Lucrurile au luat acum o întorsătură spectaculoasă, dar nimeni nu mai poate fi tras la răspundere pentru o posibilă eroare judiciară. Fiindcă toţi cei care l-au pus la zid pe Daniel Corogeanu au murit în condiţii misterioase.

Petru Daniel Corogeanu şi cele patru măicuţe au primit condamnări definitive în ianuarie 2008, pentru infracţiunea de lipsire de libertate, urmată de moartea victimei. Bărbatul a primit 7 ani de închisoare, maica stareţă 6 ani, iar alte trei maici câte cinci ani de detenţie. Cazul Tanacu a făcut înconjurul lumii, iar de curând jurnaliştii de la BBC au demonstrat că a fost vorba de o eroare judiciară. Teoria şocantă este susţinută de raportul medico-legal întocmit după deshumarea trupului Irinei Cornici care arată că aceasta ar fi murit din vina medicilor. Victima ar fi decedat din cauza a şase injecţii cu adrenalină făcute de către medici în timp ce tânăra de 23 de ani era transportată cu ambulanţa la spital. La acel moment, cadrele medicale au fost anchetate, însă nu au fost găsite vinovate. Este posibil ca cei condamnaţi să ceară reabilitarea în baza acestor dovezi şi chiar despăgubiri.
Raportul redactat de medicul Dan Gheorghiu, medic primar de medicină legală din Constanţa, ajunge la concluzia că moartea Irinei Cornici a fost cauzată de o eroare medicală făcută de medicul ambulanţei care i-a administrat tinerei şase fiole de adrenalină. Prima analiză medico-legală, făcută sub presiunea emoţiilor stârnite de cazul de la Tanacu, îl acuza pe preotul Daniel Corogeanu de omucidere. Cauza presupusă a morţii era insuficienţa cardio-respiratorie acută, insuficienţa respiratorie restrictivă prin contenţie (mecanică), şoc hipovolemic (scăderea cantităţii de sânge circulant), deshidratare importantă în contextul unui bufeu delirant halucinator (schizofrenie) neglijat, cu stare de agitaţie psihomotorie severă. Noul raport medico-legal arată că, potrivit expertizei făcute după exhumare, Irina Cornici mai era încă în viaţă atunci când i s-au aplicat perfuzii cu o supradoză de adrenalină. În fisa întocmită de medicul ambulanţei scrie că i s-au administrat Irinei Cornici şase doze de adrenalină. Raportul medico-legal întocmit de doctorul Dan Gheorghiu cuprinde o descriere a efectelor adrenalinei: "Cantitatea mult peste normal de adrenalină administrată, cât şi timpul de acţiune prelungit asupra cordului au avut efecte letale prin fibrilaţie ventriculară şi stop cardiac ireversibil", se spune în noua expertiza medico-legală conform BBC.

Un procuror,un judecător şi un părinte,

Vinovaţii pentru trimiterea lor după gratii oricum nu mai pot fi traşi la răspundere. Procurorul care a instrumentat dosarul Tanacu, Ovidiu Berinde, a murit la începutul lunii martie după o lungă suferinţă.

Gheorghe Dumitru, unul dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a dat soluţia definitivă în acest dosar s-a stins la rândul său în urmă cu ceva vreme. În motivarea sentinţei, magistratul şi colegii săi au susţinut că "inculpatul Corogeanu Daniel Petru, printr-o tehnică de lupte libere, a prins victima de cap şi de umeri imobilizând-o, iar celelalte inculpate au legat-o cu prosoape de picioare şi cu mâinile la spate, pentru a nu mai putea să rostească expresii pornografice. Arcălianu Nicoleta i-a băgat un prosop în gură. Inculpaţii au părăsit chilia, încuind-o pe victimă înăuntru. Până în ziua de 13 iunie 2005, victima a fost ţinută astfel în chilie, fiind legată de mai multe ori deoarece se dezlega şi făcea zgomot lovind în pereţi". În ciuda faptului că la dosar erau două expertize, completul a ţinut cont doar de una dintre ele. Un expert desemnat de către inculpaţi a pus concluzii separate, care demonstrau că nu ar exista nici o legătură de cauzalitate între imobilizarea victimei şi moartea acesteia: „1 moartea numitei Irina Cornici a fost violentă. 2 ea s-a datorat unei insuficienţe cardiace acute survenite în urma administrării contraindicate şi incorecte şi ca mod, şi ca doză (mare) de adrenalină. 3 leziunile (...) sunt minore şi nu au legătură cu cauza morţii. (...)“, susţinea acesta.

Un al treilea personaj din poveste este unul dintre cei mai mari duhovnici, părintele Iustin Pârvu, care s-a stins în luna iunie. El ar fi participat la excluderea celor cinci condamnaţi din viaţa monahală pe baza datelor preliminare obţinute de la instituţiile statului, încălcându-se astfel procedura. Toate regulamentele de ordine interioară şi disciplină ale Bisericii Ortodoxe Române arată că într-o asemenea situaţie, cei cinci ar fi trebuit audiaţi de un "consistoriu monahal eparhial".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii