Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raed Arafat răspunde acuzațiilor de crimă ale unui tată căruia i-a murit fiul în club Colectiv

ro

04 Dec, 2015 21:25 1401 Marime text
 
După ce Raed Arafat şi fostul ministru al Sănătăţii Nicoale Bănicioiu au fost acuzați de crimă de tatăl lui Alexandru Iancu, unul dintre tinerii decedaţi după tragedia din Colectiv, după lungi așteptări al unui răspuns din partea celor vizați, a apărut o reacție în această seară.
 
Astfel, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a postat pe pagina persoanlă de Facebook un mesaj referitor la acuzațiile care i se aduc.
 
„Am văzut scrisoarea publicată de părintele unui tânăr care a decedat din păcate la trei spătămâni după incendiul de la Colectiv și am înțeles durerea tatălui tânărului, însă vreau să clarific două aspecte, nu ca raspuns la scrisoare, ci doar pentru cei care citesc toate datele care se pun pe net și în spațiul public în speranța că la un moment dat, cu timpul, tatăl tânărului va înțelege că nu puteam din păcate face mai mult și nu puteam transfera fiul lui în altă parte din motive obiective cauzate de starea lui, care nu pemitea transferul”, a scris Arafat pe pagina personal de Facebook.
 
Privind transferul lui Alex de la locul tragediei cu o maşină personală, secretarul de stat spune că totul s-a întâmplat probabil pentru că un alt pacient se afla într-o stare mai gravă.
 
„Referitor la problema transportului de la locul incendiului a tânărului respectiv cu o mașina particulară și a refuzului de a fi luat de o ambulanță, pot spune că în astfel de situații, când numărul victimelor este copleșitor, nu poți să-i iei pe toți de odată și nici nu poți avea o ambulanță pentru fiecare imediat. De aici apare triajul, care la fața locului se bazează pe diferențierea celor care au pericol iminent de moarte și sunt salvabili, de cei care nu sunt în pericol iminent de moarte. Deci, cu alte cuvinte dacă un echipaj de ambulanţă sau SMURD refuză să ia un pacient la un moment dat, nu înseamnă că l-a refuzat permanent şi poate a fost alt pacient cu risc mai mare care trebuia transportat înainte”, a mai spus secretarul de stat în MAI pe pagina de socializare.
 
Tot el a explicat de ce Alex nu a fost transferat în străinătate.
 
„Referitor la Transferul în străinătate al tânărului, pot spune că Spitalul Sfântul Ioan unde el se află, a fost vizitat de mai multe echipe de medici străini care decideau pe cine pot primi în spitalele lor. Selecţia s-a făcut după cum am mai explicat, după gravitatea şi transportabilitatea pacientului.
 
Din păcate unii pacienţi nu erau transportabili nici pentru distanţe mici. Tânărul respectiv a fost pe aparate complexe, care nu ne permiteau să-l transportăm şi să întrerupem funcţionarea lor, el era pe un aparat ECMO, numit laic "plămâni artificiali", unul din foarte puţine astfel de aparate în România fiind adus special pentru el din alt spital (astfel de aparate sunt rare şi în secţiile de terapie intensivă şi în alte ţări începând să fie introduse în număr mai mare numai recent), care îi asigura schimbul de oxigen în locul plămânilor care erau foarte afectaţi, acesta fiind de la bun început, conform datelor pe care le am, în insuficientă respiratorie acută gravă care a evoluat nefavorabil. Totodată tânărul era şi pe hemodiafiltrare (aparat de dializă), care îl suplinea funcţia rinichilor. Mai jos am adăugat un link la un fragmnet din emisiunea lui Mihai Gâdea din Antena 3 în care sunt reluate fragmente din discuţiile cu medicii străini care au vizitat pacienţii. Merită văzut ce spune doctoriţă din Anglia despre transferul pacienţilor arşi că să se înţeleagă cât de complexă este problema respectivă. Transferul în masă al pacienţilor în alte ţări nu putea fi efectuat imediat şi trebuia pregătit, din punctul de vedere al pacienţilor dar şi din punctul de vedere al ţărilor primitoare. Unul dintre medicii care comentează spune clar că momentul ales pentru transfer a fost cel potrivit”, a completat Raed Arafat pe pagina personală de Facebook.
 
 
Sursa foto: psnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii