Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presă vs. primărie Un jurnalist român a câştigat la CEDO

ro

25 Jun, 2014 15:58 2239 Marime text
 
România trebuie să plătească 4.000 de euro unui jurnalist, după ce Primăria Baia Mare a refuzat să îi ofere informații de interes public, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului, informează APADOR-CH.

Astfel, ziaristul Ioan Romeo Roșianu a dat în judecată statul român în 2006, după ce fostul primar Cristian Anghel (1993-2010) a refuzat să îi comunice informații de interes public privind contracte de achiziții publice și administrarea patrimoniului public.

Roșianu a depus o plângere la CEDO, în care a invocat încălcarea dreptului la un proces echitabil (jurnalistul a făcut demersuri în instanțele românești ca să obțină răspunsuri din partea primarului Anghel) și încălcarea dreptului la liberă exprimare.

Guvernul României s-a apărat spunând că jurnalistului i s-au oferit informațiile, dar nu a venit la sediul Primăriei pentru a le lua. În fapt, Cristian Anghel i-a pus la dispoziție jurnalistului mai multe documente și îi permitea să le fotocopieze contra unor sume mari de bani (sute de euro).

”Curtea a considerat că reclamantului trebuia să i se ofere informațiile punctuale solicitate, și nu tomuri întregi de documente pe care nu le ceruse, astfel încât nu se poate reține că hotărârile judecătorești care obligau la comunicarea de informații au fost executate.  În consecință, atât dreptul la un proces echitabil cât și libertatea de exprimare a reclamantului au fost încălcate”, precizează APADOR-CH.

Fostul primar Cristian Anghel a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, pentru corupție. El a fost eliberat în 2011, după 10 luni de detenție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii