Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:04 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră Nava Regele Ferdinand pleacă în misiune la peste trei mii de mile faţă de ţară

ro

12 Sep, 2012 11:08 2264 Marime text

Fregata "Regele Ferdinand" va participa la Operaţia "ATALANTA Fregata "Regele Ferdinand" va părăsi, astăzi, portul Constanţa pentru a participa la operaţia de luptă "Atalanta", împotriva pirateriei navale în Golful Aden, sub comandă UE.
Este prima participare a unei nave româneşti la o misiune desfăşurată la peste 3000 mile marine faţă de ţară şi, totodată, prima participare la o operaţie antipiraterie. În anii anteriori, fregata "Regele Ferdinand" a mai participat, sub comandă NATO, în Marea Mediterană, la Operaţia "Active Endeavour", pentru monitorizarea traficului naval şi aerian în scopul combaterii traficului ilegal şi la Operaţia "Unified Protector" de impunere a embargoului împotriva Libiei. 
Tot în premieră o fregată va participa la o misiune internaţională având la bord ambarcat un Elicopter Puma Naval. 
Nava este comandată de comandorul Mihai Panait şi va avea la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 236 de marinari.
Ceremonialul prilejuit de plecarea navei în misiune va avea loc pe dana Portului Militar Constanţa, începând cu ora 09.45, în prezenţa unor importante oficialităţi militare, a reprezentanţilor autorităţilor locale, a unor veterani, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi a membrilor familiilor echipajului.
Fregata va reveni în portul Constanţa pe data de 14 decembrie.

Fregata "Regele Ferdinand" are un deplasament de 4900 tone, lungimea de 148,2m, lăţimea de 14,75m şi un pescaj maxim de 6,4m. Nava poate dezvolta viteze de până la 30 de noduri şi dispune de o autonomie de 4500 mile marine. Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele electrice de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de câte 1 MW.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii