Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:19 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Polițiștii, cu ochi pe votanți. MAI vrea ca votarea de mâine să se desfășoare în legalitate

ro

04 Jun, 2016 11:20 717 Marime text
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a solicitat structurilor MAI fermitate în aplicarea legii, astfel încât votarea să se desfășoare în legalitate, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
 
 

"Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a condus ieri ultima ședință a Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale în cadrul căreia s-a analizat stadiul îndeplinirii sarcinilor prevăzute în calendarul acțiunilor de pregătire a scrutinului din 5 iunie și au fost dispuse ultimele măsuri organizatorice pentru buna desfășurare a alegerilor, toate aceste activități fiind în termen. Ministrul Petre Tobă a cerut structurilor MAI maximă fermitate în aplicarea legii și operativitate în intervenția la solicitările cetățenilor, astfel încât votarea să se desfășoare în condiții de siguranță și legalitate", a afirmat Dajbog, într-o declarație de presă.

 
Ea a menționat că, pe parcursul nopții, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de ordine publică la toate cele 18.616 de secții de votare, urmând ca mâine dimineață aceste locații să fie predate președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.
 
Așa cum s-a dispus și în videoconferința condusă ieri de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, aceeași echidistanță în aplicarea legii va fi menținută și astăzi și mâine, în ziua alegerilor.
 
Astăzi, efectivele MAI vor asigura măsurile specifice de protecție pe timpul transportului către secțiile de votare a buletinelor de vot, ștampilelor cu mențiunea VOTAT, timbrelor autocolante și a celorlalte materiale electorale.
 

”În această după-amiază, la ora 18.00, preşedinții birourilor electorale ale secţiilor de votare, împreună cu ceilalți membri, trebuie să fie prezenți la sediile secţiilor de vot pentru a lua măsurile necesare pentru organizarea operaţiunilor de votare. De asemenea, preşedintele secției de votare dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot și ia măsuri de îndepărtare a materialelor de propagandă electorală de orice tip din interiorul şi de pe clădirea în care se află secţia de votare”, a spus Dajbog.

 
Mâine, la ora 6.00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele, cabinele de vot, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor necesare votării, după care închide şi sigilează urnele prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.
 
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, responsabilitatea sa întinzându-se şi în afara localului secţiei de votare, până la o distanţă de 500 de metri.
 
Vreau să subliniez rolul deosebit de important al președinților secțiilor de votare în cazul semnalărilor sistemului de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, în special în situațiile de posibil vot multiplu.
 
În cazul acestor semnalări ale sistemului, în conformitate cu Deciziile BEC, președinții au obligația de a sesiza angajații MAI care asigură paza secțiilor de votare.
 
Poliția va răspunde la toate aceste sesizări și va declanșa investigații în fiecare caz în parte. 

Pentru buna derulare a alegerilor vor fi angrenați 65.815 angajați MAI, astfel:
 
·        Pentru protecția secțiilor de vot au fost mobilizați 23.453 de angajați ai MAI, iar 30.067 de polițiști și jandarmi pentru menținerea ordinii publice atât în proximitatea secțiilor de votare, cât și pe raza localităților;
 
·        Pentru intervenția la evenimente au fost constituite echipe operative alcătuite din 4.682 de specialiști;
 
·        În rezervă sunt pregătiți să intervină 7.613 lucrători.
 
Ea a reamintit faptul că, în ziua votului, efectivele MAI vor fi la datorie pentru a gestiona situațiile care ar putea perturba ordinea și liniștea publică și pentru a verifica semnalările privind producerea unor posibile incidente electorale care sunt în competența de cercetare a structurilor MAI.

Ti-a placut articolul?

Comentarii