Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:17 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 50.000 de locuri de muncă?

ro

21 Jun, 2015 10:52 921 Marime text
Nu este o certitudine, dar este o posibilitate. Până în 2020, toate clădirile publice din Uniunea Europeană ar trebui să aibă certificate N-ZEB - Near Zero Energy Buildings. Tocmai de aceea, , în următorii cinci ani, peste 50.000 de locuri de muncă ar putea fi create în domeniul reabilitării termice a clădirilor, în condiţiile în care UE cere ca, până în 2020, toate clădirile publice din Europa să fie optimizate pentru reducerea consumului energetic. În prezent, în România nu există o astfel de clădire, iar în condiţiile cerinţelor UE, este necesară calificarea forţei de muncă în construcţii.
Proiectul "Build Up Skills QualiShell", care vizează calificarea forţei de muncă în construcţii, va fi demarat în 30 de state membre, iar România este prima ţară care îl va implementa."Suntem încântaţi că am găsit aici deschiderea necesară. Cu siguranţă că foarte mulţi muncitori vor aplica, iar în urma programului vor dobândi abilităţile necesare pentru ca reabilitarea să se facă la cel mai înalt nivel", a declarat Alessandro Proia, ofiţer de proiect, Agenţia Executivă pentru Înteprinderi Mici şi Mijlocii, reprezentantul Comisiei Europene.
Coordonatorul proiectului cu fonduri europene, Horia Petran, a spus că acesta asigură trecerea de la practicile curente de termoizolare la realizarea corectă a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero în România. Izolaţia termică executată necorespunzător sau inexistenţa ei înseamnă facturi mai mari la energia electrică, în contextul în care tarifele la energie se anunţă a fi majorate.
O anvelopare a clădirilor necorespunzătoare afectează zidăria şi tencuiala şi chiar pune în pericol sănătatea oamenilor. Igrasia provoacă boli respiratorii, dar favorizează şi apariţia unor afecţiuni hepatice, precum şi scăderea imunităţii organismului.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii