Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:55 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru ani lungi de condamnare Confesiunea unei condamnari, Moinescu vs. România (document)

ro

04 Oct, 2015 17:32 3528 Marime text

Cum a început totul…

Curtea de Apel Constanţa, Secţia penală, întrunită în şedinţa publică din data de 4 octombrie 2011, în completul compus din Zoiţa Frangu - preşedinte, Marius Cristian Epure - judecător, Dan Iulian Năstase - judecător. În numele legii, decide: „Condamnă pe inculpatul Moinescu Dumitru, pentru infracţiunea de favorizarea infractorului, la pedeapsa de 6 luni închisoare, şi suspendă condiţionat aplicarea pedepsei pe un termen de 2 ani şi 6 luni“.

Confesiunea publică a lui Moinescu…

„Azi se împlinesc 4 ani de când Curtea de Apel Constanţa m-a condamnat pentru „favorizarea infractorului”! («ajutorul dat unui infractor… pentru a îngreuna sau zădărnici urmărirea penală…», acesta este conţinutul reglementării penale. Cum putea un primar să «îngreuneze sau să zădărnicească» o ancheta? Nu putea!). Cei implicaţi în scandal au fost arestaţi şi supuşi anchetei în aceeaşi zi cu evenimentul.
 
În sala de judecată intră Frangu Zoiţa, preşedinte, Epure Marius-Cristian, Năstase Dan-Iulian, judecători.
 
Procurorul solicită condamnarea mea. Vorbesc eu, şi-mi susţin nevinovăţia. Avocatul începe pledoaria. Judecătorul Năstase urmăreşte spusele avocatului.
 
Judecătorul Epure, tolănit în scaun de parcă era la «lounge» nu pe fotoliul din care trebuia să fie diligent în numele dreptăţii, îşi descheie roba, apoi îşi suflecă mânecile robei, cască plictisit. Acest judecător se purta cu Roba sa (semnul autorității) precum un şantierist cu o salopetă prea mică. Gândesc. Nu-i pentru el roba, mai degrabă roaba cu care să-şi poarte Păcatele.
 
Judecătoarea Frangu îl întrerupe de câteva ori pe avocat, acesta insistă! «Ajunge», spune Frangu, «Dați-mi concluzii scrise». «Mai am de spus», replică avocatul. «Dacă nu vă convine, adresați-vă CSM-ului», spune preşedinta şi închide şedinţa. Alt judecător care «aplică normele deontologice din legea privind statutul magistraţilor», constat. Diligenţa magistratului pentru aflarea adevărului? O vorba de lege inventată! Inamovibilitate fără responsabilitate deschide calea Abuzurilor!
 
După-amiază, un jurnalist mă anunţă: «Te-au condamnat!»…
 
Prăbuşire! Stat de drept??? Îmi revin! Trebuie luptat! Statul de drept nu-i un „grant”, este o construcţie la care trebuie pus umărul! Scriu la CEDO! Încep să scormonesc!!!
 
Epure, împreună cu Frangu, îl absolvă pe Nicuşor Constantinescu în dosarul în care este acuzat de un prejudiciu de peste 1 milion de euro, în raport cu RAJA. Pe gratis sau în numele dreptăţii? Nu!
 
Năstase, destituit de CSM din funcția de președinte al Secției penale a Tribunalului Brașov, pe 5 februarie 2009, pentru «deficienţe manageriale», adică implicat în scăparea criminalului Gordunov! Nu era bun manager la Tribunal, este bun la Curtea de Apel! Toate cele de mai sus sunt mai degrabă „favorizarea infractorului” decât ce mi se impută mie? Eu întreb! Cine răspunde?
 
Aceasta este confesiunea publică a lui Dumitru Moinescu făcută pe un site de socializare.

În loc de epilog…

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Secţia a III-a, reunită într-o cameră compusă din: Josep Casadevall-Preşedinte, Luis Lopez Guerra, Kristina Pardalos, Johannes Sivis, Valeriu Gritco, Iulia Antoanella Motoc, Branko Lubarda - judecători, după ce au deliberat în Camera de Consiliu, la data de 25 august 2015 pronunţă următoarea hotărâre:
 
1. Declară cererea (n.r. lui Dumitru Moinescu) admisibilă în ceea ce priveşte plângerea în temeiul articolului 6 alin 1 al Convenţiei privind condamnarea penală a reclamantului, pe baza aceloraşi dovezi care au fost considerate insuficiente de instanţele inferioare.
2. Hotărăşte că a fost o violare a articolului 6 alin 1 al Convenţiei.
Dumitru Moinescu a câștigat lupta cu Statul Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Condamnat în 2011 la pedeapsa de șase luni de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului, fostul primar de la Medgidia a atacat decizia instanței românești la CEDO. Instanța Europeană i-a dat câștig de cauză și daune morale în cuantum de 3.000 de euro.

Dumitru Moinescu a declarat că, în baza rezoluţiei CEDO, avocaţii săi urmează să se adreseze Înaltei Curţi de Casaţie şi
Justiţiei în vederea desfiinţării hotărârii date de Curtea de Apel Constanţa.

Decizia CEDO, redactată în limba franceză, poate fi consultată în secţiunea „Documente“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii