Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:29 13 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obiecte bisericeşti aparţinând Dobrogei Expoziția „Tezaur Episcopia Tulcii”, vernisată la Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia

ro

17 Dec, 2018 07:45 521 Marime text

Expoziția itinerant de artă sacră „Tezaur Episcopia Tulcii” va fi deschisă începând de luni 17 decembrie 2018, ora 16:00, la Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia. Aceasta va aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole (XVIII, XIX și XX), dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord, anunță Episcopia Tulcii.

Expoziţia de la Mogoșoaia prezintă, alături de Evangheliile ferecate (având ştanţă otomană), potire datând de la începutul secolului al XIX-lea cu picior prismatic, talpă polilobată şi cupă conică, decorate cu motive de factură gotică, bizantină şi rusească.

În ornamentaţia acestor potire apar figuri ce îi reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pe sfinţi, reprezentări figurative, motive vegetale: flori, vrejuri, frunze, spaţiile intermediare fin decupate de entrelacs-uri în relief.

totodată, o piesă importantă este Crucea de procesiune, ce impresionează prin dimensiune. Tehnica de execuţie a sculpturii crucilor de procesiune îşi are tradiţia în atelierele de la Muntele Athos. Deoarece simbolizează jertfa Domnului Iisus, iconografia sculptată a crucii ilustrează cele mai semnificative momente din viaţa Mântuitorului, în special Patimile.

Icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir se singularizează prin dimensiunile neobişnuit de mari, dar mai ales prin valoarea deosebită a ferecăturii de argint (este datată în 1833), elocventă pentru calitatea întregii colecţii de icoane de pe teritoriul dobrogean.

Pe lângă chivotele de factură rusească, se remarcă chivotul de la Mănăstirea Celic Dere, care este o machetă de biserică pentru procesiune.

Totodată, se remarcă decoraţiile din medalioanele cu sfinţi, busturile sfinţilor, cât şi registrele cu sfinţi şi serafimi.

Scena Adormirii Maicii Domnului de la Celic Dere este realizată miniatural, cu 16 personaje, această scenă fiind conturată de o ramă. Superior, într-un triunghi echilateral ce simbolizează perfecţiunea, se află ochiul Dumnezeirii, de sub care ies razele harului, conform organizatorilor.

În cadrul expoziției vor fi expuse și panouri foto documentare cu bisericile ridicate de episcopul Partenie Clinceni de la Dunărea de Jos.

Până acum expoziția itinerant a mai fost vernisată la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Bistrița, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj, Museikon – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, Muzeul Orașului Oradea, fiind cea mai importantă expoziție de artă sacra din România și din spațiul European ce s-a bucurat de o mare anvergură.

Curatorul expoziției este dr. Alexandru Constantin Chituță.

Sursă: Basilica.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii