Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:46 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 1. Mazăre - „Acești bani provin dintr-o întelegere financiară” ANI îi dă o lovitură dură lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa (rechizitoriu)

ro

11 Sep, 2015 12:22 3087 Marime text
Agenția Națională de Integritate a solicitat Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanța extinderea acțiunii de control cu privire la diferența nejustificată între averea dobândită și veniturile realizate de către RADU ȘTEFAN MAZĂRE, având în vedere suma identificată de inspectorii de integritate, în cuantum de 779.057 Euro, reprezentând mai multe depozite într-un cont deschis de către acesta la o unitate bancară de pe teritoriul Statului Israel, sucursala Netanya.

            De asemenea, depozitele bancare în cuantum de 779.057 Euro nu au fost menționate în declarațiile de avere completate de către RADU ȘTEFAN MAZĂRE în perioada 2008 - 2012.

            Precizăm că această sumă cu caracter nejustificat a fost identificată în același dosar în care Agenția Națională de Integritate a solicitat, la data de 23 iunie 2015, Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă C.A. Constanța,  începerea acțiunii de control cu privire la o diferență nejustificată, în cuantum de 137.570 Euro și 143.818 Lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatelor de primar (iunie 2008 - mai 2015) de către RADU ȘTEFAN MAZĂRE 

            Astfel, în urma datelor și a informațiilor transmise de instituțiile competente până în prezent, diferențele cu caracter nejustificat raportate la averea dobândită și veniturile realizate de către RADU ȘTEFAN MAZĂRE totalizează 916.627 Euro și 143.818 Lei.

Citeşte şi

Adio, lege!
Plecat din Primărie de la începutul verii, Radu Mazăre nu şi-a depus declaraţia de avere nici până azi (document)


Amintim că, în luna august 2014, Mazăre a spus în faţa sediului Poliţiei Constanţa că avea conturile blocate.

„Sechestrul este pus pe trei conturi. Noroc că nu am bani prea mulţi. Eu mă aştept la orice în ţara asta. Trăiesc din cash-ul pe care îl am în declaraţia de avere. Din ce mi-a venit la ureche, cei de la ANAF au fost speriaţi de procurorii de la DNA, că dacă nu-mi pun sechestru le fac dosare. (…) Dau explicaţii pentru avere. În ultima adresă pe care am primit-o de la ANI, acum câteva zile, mi-au cerut documente care să justifice cheltuielile mele personale. Bonuri de la restaurant, de la mall, de la chiloţi. Eu ştiu că în ţara românească oamenii trebuie să justifice veniturile. Poate am luat un telefon cadou unei fete. Mă simt hăituit. Mă simt vânat. În fiecare zi de luni şi marţi am şedinţe cu avocaţi“, a mai declarat fostul edil-şef, în faţa IPJ Constanţa.

În prezent, Mazăre este cercetat de
Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, sub control judiciar. În cauză, Mazăre este acuzat că ar fi luat mită 9 milioane de euro, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, de la societăţi comerciale pe care le-ar fi sprijinit în obţinerea de autorizaţii, respectiv câştigarea unor licitaţii. Tot Dana Ana instrumentează şi dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, unde fostul primar al Constanței este cercetat tot sub control judiciar. Aici mai apar Alexandru Mazăre, senator al României, și afaceristul israelian Avraham Morgenstern.  

Mazăre a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de abuz în serviciu. Alături de Mazăre, în prezenta cauză a mai fost deferită Justiţiei Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru două infracţiuni de spălare a banilor. SC Mehmetoglu SRL a fost trimisă în judecată pentru două infracţiuni de spălare a banilor, iar SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru spălarea banilor.

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Radu Ştefan Mazăre şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu (document) 


De altfel, în luna iunie, inspectorii de Integritate au arătat constarea existenţei „unor diferenţe nejustificate, în cuantum de 137.570 euro și 143.818 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatelor de primar (iunie 2008 - mai 2015)“. În acest context, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Mazăre, în perioada iunie 2008 - mai 2015.  


UPDATE 1, ora 20.45

Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, despre care ANI spune ca nu poate justifica aproape 800.000 de euro, a reacționat la acuzațiile inspectorilor de integritate.

„Puteam să explic domnilor de la ANI de unde provin banii daca m-ar fi întrebat. Acești bani provin dintr-o întelegere financiară", ar fi spus acesta, potrivit Antena 3.

Ti-a placut articolul?

Comentarii