Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:32 12 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANI contestă o decizie a Comisiei de verificare a averilor din Constanţa. Este vizat Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre

ro

16 Mar, 2017 00:00 2699 Marime text
Agenţia Naţională de Integritate contestă o decizie a Comisiei de verificare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Hotărârea îl vizează pe Alexandru Mazăre, ex-senator în Parlamentul României şi fratele lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa. Contestaţia ANI a fost trimisă spre soluţionare Curţii de Apel Constanţa.
 
Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României, şi fratele său, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul cunoscut generic cu numele „Henri Coandă“. În cauză, Radu Mazăre este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni). Asta în timp ce fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni). Mai departe, în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită. Tot în acest dosar, procurorii DNA au cerut şi obţinut arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg.
 
Revenind la contestaţia ANI, aceasta a fost înregistrată ieri pe rolul Secţiei a II-a Civile, de contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanţa. În cauză, Agenţia Naţională de Integritate are calitatea de reclamant, iar de partea cealaltă, Comisia de Verificare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi Alexandru Mazăre au calitatea de pârât. Până în prezent nu a fost stabilit primul termen.
 
Se poate ca acţiunea promovată de ANI la Curtea de Apel Constanţa să aibă legătură cu un comunicat al inspectorilor de Integritate din 18 februarie 2016, când Agenţia Naţională de Integritate a anunţat „constarea existenţei unei diferenţe nejustificate în cuantum de aproximativ 210.775 de euro, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatului de către Mazăre Alexandru, senator în Parlamentul României“.
 
„Diferenţa identificată de către inspectorii de integritate a rezultat din constituirea, de către persoana evaluată, a unor depozite bancare în cuantum de 160.775 de euro la o unitate bancară de pe teritoriul statului Israel, precum şi din achiziţionarea unui imobil pentru care a fost achitat preţul de 50.000 de euro. Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Mazăre Alexandru, în perioada exercitării mandatului de senator“, au mai arătat cei de la ANI în luna februarie 2016.
 
„Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Mazăre Alexandru nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere“, conform inspectorilor de Integritate.

Dosarul lui Radu Mazăre 

Într-un alt dosar, Agenţia Naţională de Integritate solicită ca şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, fratele lui Alexandru Mazăre, să fie controlat la avere!
 
Concret, la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, reprezentanţii ANI au declarat că „obiectul dosarului îl reprezintă acţiunea formulată în contencios administrativ de către Agenţia Naţională de Integritate pentru anularea actului administrativ reprezentat de Ordonanţa din data de 29 septembrie 2015 emisă de Comisia de cercetare a averilor constituită în baza Legii nr. 115/1996, din cadrul Curţii de Apel Constanţa, şi repunerea pe rol a procedurii de control al averii persoanei cercetate Mazăre Radu Ştefan“.
 
„Prin raportul de evaluare nr. 24343/G/II din 17 iunie 2015, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor, constituită în baza Legii nr. 115/1996, din cadrul Curţii de Apel Constanţa, pentru confiscarea diferenţei semnificative în cuantum de 137.570 de euro şi 143.818 lei, sume care nu au putut fi justificate de domnul Mazăre Radu Ştefan, fost primar al municipiului Constanţa“, se mai arată în informarea ANI.
 
„În urma desfăşurării activităţii administrative specifice, Comisia a dispus, în temeiul art. 413 alin. 1, pct. 2, Cod Procedură Civilă, suspendarea controlului până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului penal nr. 2/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi, în temeiul art. 104, alin. 1, lit. c din Legea nr. 115/1996, a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie în vederea efectuării de cercetări penale cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către persoana cercetată Mazăre Radu Ştefan a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 28 din Legea nr. 176/2010, raportat la art. 326 din Codul Penal, având în vedere omisiunea menţionării în declaraţiile de avere aferente anilor 2008 - 2010 a sumelor de bani deţinute în conturile bancare deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya, Israel“, conform ANI.
 
Împotriva acestei soluţii, reprezentanţii ANI au formulat plângere prealabilă, care a fost respinsă prin Ordonanţa nr. 1 din 22.01.2016 a Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa.
 
Având în vedere soluţia Comisiei de cercetare a averilor, Agenţia Naţională de Integritate a formulat acţiune în instanţă, în temeiul prevederilor din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, solicitând instanţei anularea ordonanţei din data de 29 septembrie 2015 şi repunerea cauzei pe rolul comisiei, în vederea efectuării acţiunii de control cu privire la averea lui Radu Ştefan Mazăre.
 
Dosarul penal nr. 2/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este, potrivit surselor noastre, cel cunoscut generic cu numele „Henri Coandă“, unde fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
 
Tot în acest dosar, procurorii DNA au cerut şi obţinut arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg.

Citeşte şi: 

ANI vrea ca Radu Mazăre să fie controlat la avere. Dosarul a primit al treilea judecător. S-a stabilit şi primul termen

Un nou termen în dosarul în care sunt implicaţi fraţii Mazăre şi Avraham Morgenstern
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii