Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noua lege a energiei electrice și gazelor naturale a fost publicată în Monitorul Oficial

ro

16 Jul, 2012 23:18 3012 Marime text

Legea energiei electrice si a gazelor naturale a fost publicata in Monitorul Oficial, la o saptamana de la promulgare. Legea energiei electrice si a gazelor naturale reprezinta, de fapt, transpunerea in legislatia nationala a directivelor europene 72/2009 si 73/2009 privind piata unica de energie electrica, respectiv piata gazelor naturale. Legea face, de asemenea, referire la calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii finali.

Pentru gazele naturale, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate se aplica de la 1 decembrie 2012 pentru clientii industriali, respectiv de la 1 iulie 2013 pentru clientii casnici. In lege se prevede "furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii noncasnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import care ar putea periclita stabilitatea pietei, situatie in care termenul se prelungeste pana la 31 decembrie 2015". In privinta consumatorilor casnici, este prevazuta "furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2018".

Pentru energia electrica, tarifele reglementate vor fi eliminate incepand cu 1 septembrie 2012 pentru clientii noncasnici, respectiv la data de 1 iulie 2013 pentru clientii casnici. Furnizarea de energie electrica in conditiile reglementate se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013 pentru clientii noncasnici (industriali), respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici, se mai arata in lege.

Legea mai prevede infiintarea unor comisii de solutionare a disputelor atat pe piata energiei electrice, cat si pe piata gazelor naturale.

Se infiinteaza Comisia de solutionare a disputelor, ca organism care solutioneaza disputele pe piata angro si cu amanuntul aparute intre participantii la piata de energie electrica. Comisia de solutionare a disputelor este formata din 5 membri, care sunt numiti prin decizie a presedintelui pe o perioada de 3 ani, dintre specialistii ANRE cu vechime de cel putin 8 ani in sectorul energiei electrice

Se infiinteaza Comisia de solutionare a disputelor, ca organism care solutioneaza disputele pe piata angro si cu amanuntul aparute intre participantii la piata de gaze naturale. Comisia este formata din 5 membri care sunt numiti prin decizie a presedintelui ANRE, pe o perioada de 3 ani, dintre salariatii ANRE avand o vechime de cel putin 5 ani in domeniul gazelor naturale.

 http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-12811325-noua-lege-energiei-electrice-gazelor-naturale-fost-publicata-monitorul-oficial-liberalizarea-totala-pietei-energiei-electrice-incepe-1-septembrie-2012-iar-cea-gazelor-naturale-1-decembrie-2012.htm

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii