Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nava cu arme iraniene, capturată ieri de Israel, avea români la bord

ro

16 Mar, 2011 18:29 1259 Marime text
Echipajul navei Victoria, interceptată ieri de un comando al armatei israeliene şi la bordul căreia a fost descoperit un arsenal important de arme şi muniţie care ar proveni din Iran, este format preponderent din marinari români, scrie site-ul Israelinfo, citat de Agerpres.

Autorităţile israeliene au declarat deja că este puţin probabil ca "românii să fi ştiut că transportă arme din Iran". Vasul, sub pavilion liberian, plecase din Turcia şi se îndrepta spre portul Alexandria din Egipt în momentul în care a fost capturat de trupele de elită ale marinei israeliene.

Adjunctul ministrului israelian de Externe, Danny Ayalon, urmează să prezinte astăzi ambasadorilor şi ataşaţilor militari străini captura de arme descoperită la bordul navei interceptate.Potrivit unui comunicat de presă al Tzahal, la bordul vasului Victoria au fost descoperite 50 de tone de arme, printre care rachete antinavă de fabricaţie chinezească M-740, care se află în dotarea armatei iraniene. Rachetele de acest fel au un sistem de autoghidare şi sunt simplu de utilizat pe o rază de 33 de km - dacă ar fi lansate din Fâşia Gaza ar fi capabile să lovească nu doar portul Ashdod, ci şi obiective strategice precum platforma de gaze Yam Thetis sau oleoductul Eilat-Ashkelon.

Conform documentelor, nava transporta oficial linte la Alexandria. Serviciul de informaţii al armatei israeliene a început monitorizarea mişcărilor navei suspecte cu două săptămâni în urmă. Victoria sosise pentru a lua la bord transportul de linte la Latakiyah (Siria), imediat după vizita a două nave militare iraniene. De acolo, nava s-a îndreptat spre Cipru, de unde a plecat la Beirut. Şi-a continuat apoi călătoria în Turcia, iar de aici, acum două zile, a pornit spre Alexandria (Egipt). Serviciul de informaţii al armatei israeliene consideră că toate aceste manevre nu aveau decât scopul de a "şterge urmele", mai subliniază sursa citată.

Echipajul navei este constituit preponderent din marinari români, care aparent nu aveau nicio idee despre transportul de arme de la bordul vasului, consideră publicaţia online citată. Guvernul României, ca şi executivele altor state care au legătură cu această captură, au fost informate cu privire la reţinerea navei de îndată ce primul paraşutist israelian a păşit pe puntea acesteia.

După anunţul capturării navei, şeful Statului Major al armatei iraniene, generalul Atallah Salchah, s-a limitat să afirme astăzi că "regimul sionist este un regim miuncinos, o fabrică de minciuni".

Sursa:http://www.evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii