Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:09 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul Olteniei din Craiova a realizat cu ocazia Centenarului un album reprezentativ. Ce conține albumul

ro

24 Sep, 2018 19:59 316 Marime text
Muzeul Olteniei din Craiova a realizat, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, un album cu imagini reprezentative din timpul participării armatei române la Primul Război Mondial, pentru care au fost selectate mărturii existente în patrimoniul muzeului, informează AGERPRES.

Autori Otilia Gherghe şi Camelia Slabu au folosit pentru acest album, intitulat "România în Primul Război Mondial", fotografii, documente, brevete, ordine, decoraţii şi insigne deţinute de muzeu care "stau mărturie eroismului de care au dat dovadă ostaşii români în timpul dramaticelor încleştări din anii 1916-1917".

Potrivit Muzeului Olteniei, albumul a fost conceput pe mai multe capitole şi prezintă o radiografie a evenimentelor de la declanşarea războiului la 15/28 iulie 1914, neutralitatea României (1914-1916), intrarea ţării noastre în război alături de Antantă (14/27 august 1916 când România declară război Austro-Ungariei).

"Marele istoric Nicolae Iorga a subliniat strălucit intrarea României în război alături de Antantă: a sosit ceasul în care cerem lumii cinstit, cu arma în mână, cu jertfa a tot ce avem, ceia ce alte naţiuni, mai fericite, au de multă vreme, dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu mai da nimănui rodul ostenelilor noastre.

Pe baza documentelor, sunt redate faptele de arme şi eroismul soldaţilor români atât în Campania din 1916 cât şi în cea din anii 1917-1918, ceea ce a trezit admiraţia oamenilor politici ai vremii, jurnaliştilor, istoricilor interni şi externi. (...)

Pe baza documentelor şi fotografiilor existente în colecţiile Muzeului Olteniei, sunt prezentate faptele de arme, sacrificiul suprem al ostaşilor români, pentru realizarea visului secular al Unirii Întregii Ţări, condiţiile inumane ale prizonierilor români în lagărele din Ungaria şi Germania.

Sunt prezentate de asemenea, eforturile poporului român pentru susţinerea războiului şi anii grei sub ocupaţia Puterilor Centrale. Un capitol special este dedicat Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, având în vedere importanţa deosebită a evenimentului", precizează reprezentanţii Muzeului Olteniei într-un comunicat de presă.

Muzeul Olteniei deţine în colecţiile sale un album intitulat "Alba Iulia în 1 Decembrie 1918" cu fotografii realizate de Samoilă Mârza, zis şi fotograful Unirii, album care a fost înmânat colonelului Vasile Gagiu, comandantul Regimentului 5 Vânători din Craiova, prima unitate a Armatei Române care a intrat în Alba Iulia, la data de 19 decembrie 1918.

"Consiliul Naţional Român a organizat o intrare triumfală Regimentului 5 Vânători, eveniment imortalizat în fotografiile din album.

Albumul are o valoare deosebită şi datorită faptului că între cele mai multe exemplare de albume realizate de către Samoilă Mârza, înmânate unor personalităţi ale vremii, în prezent, se ştie de existenţa doar a încă trei exemplare: cel al episcopului Iuliu Hossu, existent la Episcopia Greco-Catolică din Cluj, cel al lui Nicolae Iorga, aflat la Biblioteca Academiei Române şi cel al lui Iuliu Maniu, aflat la Arhivele Naţionale ale României", se mai spune în comunicat.

Un alt capitol a fost dedicat Cultului Eroilor, albumul încheindu-se cu reproduceri după brevetele, ordinele, decoraţiile şi medaliile, româneşti şi străine, existente în colecţiile Muzeului Olteniei, cu care au fost distinşi ostaşii români pentru vitejia şi curajul de care au dat dovadă în timpul luptelor.

Albumul "România în Primul Război Mondial", care reprezintă un omagiu adus tuturor celor care s-au jertfit pentru împlinirea visului secular al întregirii ţării, va fi lansat miercuri, 26 septembrie, la Muzeul Olteniei. 

Sursă foto: AGERPRES

Ti-a placut articolul?

Comentarii