Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai

ro

09 Apr, 2014 19:25 2075 Marime text
Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, au decis magistaţii Curţii de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat miercuri apelul în cazul contestaţiei depuse de Mircea Diaconu privind candidatura sa la alegerile pentru Parlamentul European. Apelul a fost înaintat de Agenţia Naţională de Integritate, după ce contestaţia lui Mircea Diaconu a fost admisă pe 5 aprilie de magistraţii Tribunalului Bucureşti, permiţându-i acestuia să candideze la europarlamentare.

În motivarea deciziei de admitere a contestaţiei, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au apreciat ca fiind 'lipsit de claritate' şi 'imprecis' textul art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, care stipulează: 'Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la data încetării mandatului'.

În opinia Tribunalului Bucureşti, Mircea Diaconu nu mai poate ocupa funcţia de senator, care, ca funcţie eligibilă, nu este identică cu cea de europarlamentar.

Judecătorii au luat în calcul şi jurisprudenţa CEDO, care a stipulat că un text de lege imprecis operează în favoarea 'titularului dreptului supus interdicţiei, respectiv dreptul de a fi ales'.

Mircea Diaconu a atacat în instanţă hotărârea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela că are interdicţie să ocupe o funcţie eligibilă. BEC a avut în vedere raportul Agenţiei Naţionale de Integritate privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitării concomitente a demnităţii de senator şi a funcţiei de director-manager al Teatrului 'C.I. Nottara'.

Pe 26 martie, Agenţia Naţională de Integritate a informat BEC că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European. În opinia ANI, o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar fi de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi integrităţii în exercitarea funcţiei publice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii