Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbări majore în învăţământ Ministerul Educaţiei pregăteşte surprize elevilor

ro

13 Aug, 2015 19:28 2807 Marime text
 
Ministerul Educaţiei se gândeşte serios să facă pentru anul viitor câteva schimbări. Se ia în calcul reintroducerea examenului de admitere la liceu, fără a se elimina Evaluarea Naţională, introducerea Treptei a II-a în clasa a zecea şi Bacalaureat diferenţiat în funcţie de profilul liceului.
Ministerul Educaţiei vrea să facă schimbări majore chiar de la anul. Pe masa ministrului Educaţiei sunt propuneri venite din partea sindicatelor din Educaţie, dar şi din partea asociaţiilor reprenzentative ale elevilor, informează România TV.

„A existat propunerea să rămânem pe Evaluările Naţionale. Dezavantanjele sunt clare: la un anumit liceu pot să ajungă să studieze unii elevi care nu şi-au dorit acest lucru sau şi-au dorit alt profil sau nu au abilităţile necesare pentru acel liceu. Ei ocupă locul pentru că le permite media, în detrimentul altora care ar avea abilităţile necesare. A existat propunerea de reintroducere a examenului de admitere. Există şi aici un dezavantaj major. Cu media 9,75 un elev pică dacă la liceul respectiv s-a intrat cu 9.80. El va ajunge să studieze pe locurile vacante într-o clasă de o calitate departe de capacităţile lui. Prin repartizare computerizată poate ocupa un loc la un alt liceu foarte bun. E un subiect delicat, înclin să cred că e necesară o variantă hibrid între aceste două modalităţi", a precizat ministrul Sorin Câmpeanu.

Potrivit jurnalul.ro, citat de România TV modificări importante se propun şi în ceea ce priveşte Evaluările Naţionale. Pe lângă probele care există în prezent (Limba şi literatura română, Limba maternă şi proba transdisciplinară la Matematică şi Ştiinţe), se propun încă două probe orale (la o limbă străină şi una de evaluare a competenţelor civice şi sociale) şi una practică, de utilizare a calculatorului. Propunerea este ca toate trei să fie susţinute în timpul anului şcolar.

Una din cele mai importante modificări propuse vizează reintroducerea examenului de Treapta a II-a. Încă nu se ştie exact dacă va fi la fel ca examenul de la clasele a IV-a sau a VI-a, adică va conta doar pentru evaluarea elevului sau va fi luat în calcul ulterior în stabilirea altor ierarhii sau admiteri.

Toţi cei care trec prin această evaluare la clasa a zecea, fie că iau nota 2, fie că iau nota 10, trebuie să îşi continue studiile până la clasa a douăsprezecea.

Nici Bacalaureatul nu ar trebui să mai semene cu cel de acum dacă se vor adopta propunerile. Iniţiatorii proiectului propun ca probele scrise de la examenul de Bacalaureat să se susţină după încheierea cursurilor. Probe scrise vor fi susţinute la: Limba şi literatura română - probă comună; Limba şi literatura maternă - probă comună pentru elevii care au urmat studii într-o limbă a minorităţilor naţionale. Alte două probe scrise vor fi diferenţiate. Astfel, pentru profilul real din filiera teoretică examenele vor fi la matematică şi o probă la alegere dintre fizică, chimie, biologie şi informatică. Pentru profilul umanist din filiera teoretică proba obligatorie va fi la istorie, iar proba la alegere la geografie, economie, sociologie, filozofie, psihologie. Probele orale de la examenul de Bacalaureat ar urma să fie susţinute în cursul anului şcolar.

Anul școlar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, conform unui ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, publicat în Monitorul Oficial.



Sursa: România TV
Sursa foto: informatia-zilei.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii