Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului de Ziua naţională a comemorării victimelor Holocaustului din România

ro

09 Oct, 2018 09:30 1368 Marime text
Cu prilejul datei comemorative naţionale de 9 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului din întreaga lume şi îşi exprimă solidaritatea cu supraviețuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că promovarea diversității, a respectului față de celălalt, egalitatea cetățenilor în ceea ce privește drepturile și libertățile fundamentale reprezintă principii esențiale pentru dezvoltarea unei societăți democratice. Înțelegerea și respectul sunt cu atât mai importante cu cât astăzi pot fi remarcate noi manifestări de antisemitism apărute, în numeroase state, inclusiv în cadrul unor societăți cu democrație consolidată de pe continentul european.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază eforturile semnificative pe care România le-a realizat în ultima perioadă în ceea ce privește asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului și a antisemitismului.

Astfel, în perioada martie 2016-martie 2017, România a exercitat Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului/ IHRA și a susținut adoptarea definiției de lucru a antisemitismului în cadrul organizației. În luna iunie 2018, la doi ani de la adoptarea definiției, Parlamentul României a adoptat o lege specială privind combaterea antisemitismului, care definește antisemitismul în termenii utilizați în definiția IHRA și incriminează distribuirea și promovarea de materiale cu un conținut antisemit, precum și promovarea de idei, concepții sau doctrine antisemite. Adoptarea acestei legi este expresia angajamentului României în lupta împotriva antisemitismului, a infracțiunilor cu motiv de ură și a oricăror manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială și intoleranță.

Ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului din România va avea loc la 9 octombrie 2018, la Memorialul Victimelor Holocaustului din București. Cu acest prilej, Primăria Municipiului București, în cooperare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, vor organiza dezvelirea unui bust al lui Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și supraviețuitor al Holocaustului, în piața cu același nume, inaugurată în octombrie 2016.

Informații suplimentare

Semnificația datei de 9 octombrie în istoria Holocaustului din România
În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941), pentru comemorarea oficială, în plan național, a Zilei Holocaustului.
În baza acestei decizii, în fiecare an, la 9 octombrie, autoritățile române organizează manifestări dedicate memoriei Holocaustului, incluzând: conferințe, seminarii, lansări de carte, spectacole, concursuri școlare etc. Instituțiile implicate în coordonarea activității de comemorare a Zilei Holocaustului sunt: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Federația Comunităților Evreiești din România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii