Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mii de dobrogeni au beneficiat de programul de consiliere si testare al Baylor

ro

14 Feb, 2014 12:08 1621 Marime text
Programul de Consiliere si Testare Voluntara pentru depistarea HIV si pentru hepatita B si C derulat de Baylor in Dobrogea a inregistrat anul trecut cel mai mare numar de beneficiari. El a fost demarat in 2007, cand se facea testare si consiliere doar pentru infectia cu HIV si extins in 2010 si la hepatita B si C. Doar in 2013, au fost realizate 8649 de testari. Peste 82% dintre acestea, adica 7124, au fost sustinute financiar de Compania Chevron Romania, care a inteles importanta programului si s-a implicat activ in derularea lui.

Programul de Consiliere si Testare Voluntara derulat de Baylor ofera avantajul ca, in urma unei simple programari telefonice sau on-line, fara alte documente sau proceduri, pot fi testati si diagnosticati şi cei fara simptome, asa cum sunt cei mai mulţi purtatori de asemenea boli infecţioase.
Trebuie mentionat ca 7,59% dintre cei testati in 2013 au primit rezultate reactive, ceea ce indica o suspiciune de prezenţa de anticorpi pentru unul din cele 3 virusuri. Cu alte cuvinte aproximativ una din zece persoane are o infecţie virala care ii pune viaţa in pericol şi de existenţa careia a aflat prin intermediul serviciului de testare pus la dispoziţie gratuit de Baylor.

Testarile au fost facute atat in cabinete, cat si in comunitate, cu ajutorul laboratorului mobil. Din luna aprilie pana in noiembrie, laboratorul mobil s-a deplasat in peste 30 de localitaţi din Dobrogea. 


Persoanele testate si diagnosticate cu una dintre cele trei infectii sunt sprijinite si in continuare, pentru obtinerea terapiei.

Experienţa de cabinet ne arata ca ponderea infecţiilor cronice este in special, in categoria de varsta peste 40 de ani, pentru hepatita C şi intre 25 – 40 de ani şi peste 50 ani, pentru hepatita B. In cazul infecţiei cu HIV repartizarea pe grupe de varsta este mai omogena.

Acest aspect confirma faptul ca majoritatea infectarilor au avut loc cu mulţi ani in urma, cel mai probabil la sfarşitul anilor 90, cand in Romania nu existau teste pentru identificarea virusurilor hepatitice, sangele folosit pentru transfuzii nu era testat si sterilizarea din spitale nu viza in mod special distrugerea acestor virusuri.

Programul de testare gratuita si confidentiala pentru depistarea infectiei cu HIV sau cu hepatita B sau C continua si in 2014, avand in palmares peste 31000 de testari efectuate in cei peste sase ani de activitate. Populatia din Dobrogea stie deja ca poate conta pe aceste servicii in orice perioada a anului si de aceea membrii echipei Baylor fac tot ce le sta in putinta pentru a nu-i insela asteptarile.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii