Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport de activitate pentru anul 2019 Peste șapte mii de persoane, testate gratuit la Baylor Marea Neagră. Ce sume au fost cheltuite

ro

04 Apr, 2020 00:00 1887 Marime text

Fundația Baylor Marea Neagră a publicat extrasul situațiilor financiare anuale care se publică de asociațiile, fundațiile și federațiile recunoscute, potrivit legii, ca fiind de utilitate publică.


Indicatorii din situațiile financiare anuale depuse pentru anul 2019 sunt: active imobilizate - 399.882 lei, active circulante - 1.635.657 lei, cheltuieli în avans - 983.798 lei, datorii ce trebuie plătite într-o perioadă de până la un an - 114.088 lei, active circulante nete, respectiv datorii curente nete - 1.521.569 lei, total active minus datorii curente - 2.905.249 lei, datorii ce trebuie plătite într-o perioadă mai mare de un an – 0 lei, provizioane – 0 lei, venituri în avans - 2.720.709 lei, capitaluri proprii - 184.540 lei, total capitaluri - 184.540 lei. Indicatorii din contul rezultatului exercițiului: venituri din activitățile fără scop patrimonial - 2.999.308 lei, cheltuieli privind activitățile fără scop patrimonial - 2.994.867lei, cheltuieli din resursele de la bugetul de stat și/sau de la bugetele locale și subvenții pentru venituri - 0 lei, excedent din activitățile fără scop patrimonial: deficit din activitățile fără scop patrimonial – 4.441 lei. Venituri totale: 2.999.308 lei, cheltuieli totale - 2.994.867 lei, excedent - 4.441 le.
 

Proiecte și campanii

Fundația Baylor Marea Neagră desfășoară activitatea la Centrul de Excelență Clinică în Constanța susține trei centre de consiliere testare rapidă în regiunea Dobrogea un laborator mobil. De-a lungul timpului, Baylor a testat gratuit peste 82.000 de persoane, a îngrijit pentru HIV și hepatite peste 5.600 de pacienți și a susținut sistemul sanitar prin donații de medicamente și cursuri de formare profesională pentru specialiști. În anul 2019, s-au testat gratuit la Baylor 7.798 persoane și au solicitat servicii de îngrijire medicală pe termen lung 544 pacienti cu HIV și 1.833 pacienți cu hepatită. În urma sesiunilor de consiliere pre și post testare, mai mult de jumătate dintre beneficiari au raportat o creștere a nivelului de cunoștințe despre prevenire, transmitere și vaccinare ca urmare a expunerii la consiliere de 72,63%. La centrele de consiliere testare voluntară ale Fundației Baylor s-a testat pentru HIV, VHB VHC 5,1% din populația Dobrogei. În 2019 Baylor a investit în sănătatea comunității, prin proiectele și campaniile cuprinse în cele trei programe derulate în 2019, în valoare de 2.994.867 lei.
 

Servicii diversificate

Baylor desfășoară activități de interes public comunitar în sfera de competență a Ministerului Sănătății. În 2018, Guvernl României a recunoscut statutul de instituție de utilitate publică Fundației Baylor Marea Neagră. Din 2001 Centrul de Excelentă Clinica Baylor s-a dezvoltat odată cu nevoile beneficiarilor săi și oferă comunității și pacienților infectați cu HIV sau cu virusurile hepatitice B C servicii din ce în ce mai diversificate. Pacientii cu HIV care au solicitat servicii la Centrul Baylor au beneficiat de un număr de sesiuni de servicii specializate după cum urmează: pneumologie - 379, consultații stomatologie - 734, obstetrică/ginecologie - 265, planificare famililă - 75, dermatologie - 191, psihologie și asistență socială - 3944. Din 2004, la Baylor functionează Serviciul de prevenire a transmiterii infecției cu HIV de la mama la copil. Pentru 88 de copii cu vârste mai mari de 18 luni, născuți de mame care trăiesc cu HIV în perioada 2013-2019, avem în prezent confirmarea statusului HIV negativ. În 2019 a fost stabilit cadrul pentru a include în portofoliul Fundației programul de screening prediabet, de care au beneficiat inițial 98 pacienți care traiesc cu HIV și 90 pacienti cu hepatită, ca parte a pachetului de servicii oferite pentru a contribui la îmbunătățirea rezultatelor clinice și a calității vieții lor. Serviciile psihosociale reprezintă un ajutor consistent și intens solicitat, pe care Fundația Baylor și oferă persoanelor aflate în situația de a face față provocării de a trăi cu HIV, cu alte infecții virale grave precum hepatita B C, ori cu boli cronice. Psihologii Baylor evaluează atât nevoia, cât și potențialul de ajustare a comportamentelor și de aderență la terapii al fiecărei persoane - educație pentru sănătate, pregătirea pentru tratament, consilierea privind aderența la terapie. HIV este prezentat pe intelesul pacienților cu ajutorul noului Ghid al consilierului Baylor, un nou instrument de lucru care transmite structurat informațiile, crescând gradul de asumare a responsabilității privind gestionarea stării de sănătate a persoanei consiliate. Scopul programului Fundației Baylor pentru persoanele cu hepatită virală este acela de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor infectate cu virusurile hepatitice B C în județele Constanța și Tulcea. În mod direct, sunt oferite servicii care nu se regăsesc în sistemul medical, iar indirect pacienții sunt ajutați să profite la maximum de ceea ce oferă sistemul medical.
 

Prevenirea unor infectii grave cum sunt HIV și hepatitele virale

Activitățile principale constau în evaluarea tuturor persoanelor care solicită serviciile de îngrijire, sprijin pentru a crește abilitățile de autoîngrijire, navigare în sistemul public de sănătate, analize de sânge neacoperite de asigurarea medicală activități de informare cu privire la drepturile pe care le au persoanele care suferă de hepatită cronică. În Săptămana Europeană a Testării - editiile de primăvară toamnă, echipele de testare ale Fundatiei au testat pentru HIV și hepatitele virale B C un număr de 283 de persoane și 233 de elevi studenti au fost educati cu privire la necesitatea test5rii.
 

Parteneriate pe termen lung cu mai mule facultăți

Fundația Baylor Marea Neagră a dezvoltat în 2019 parteneriate pe termen lung cu Facultatea de Medicină, cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Ovidius, Facultatea de Psihologie și Științele Educației la Universitatea Alexandru loan Cuza din Iași. Sesiunile de comunicare găzduite de Baylor le oferă studentilor de la Universitatea Ovidius informații despre comunicarea pacient - medic sau pacient - psiholog clinician, oferindu-le posibilitatea de a se pregăti mai bine pentru activitatea for directă cu pacienții. Pentru a putea crește sistematic calitatea serviciilor, 37 de membri ai echipei Baylor au participat la programul de formare profesionala în 2019.


Citește și:

Investiție de 400.000 de dolari Centrul Clinic de Excelență al Fundației „Baylor Marea Neagră“, modernizat

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii