Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, numită Raportor în cadrul Comitetului European al Regiunilor

ro

12 Apr, 2018 20:42 1806 Marime text
Astăzi, 12 aprilie 2018, se desfășoară lucrările celei de-a 18-a ședință a Comisie ENVE din cadrul Comitetului European al Regiunilor.
 
Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna a fost numita RAPORTOR pe avizul din proprie inițiativă pe tema „Modele de asumare a răspunderii la nivel local în domeniul energiei și rolul comunităților energetice locale în tranziția energetică din Europa”. Este foarte important pentru autoritatile locale din Romania sa se pozitioneze pe aceasta tema, atat in cadrul strategiei UE pentru schimbari climatice, cat si pentru pregatirea ambitioasa a Presedentiei Uniunii Europene in 2019.

Avizul va reprezenta o ocazie pentru CoR pentru a aborda principalele puncte forte și limitările de modele energetice locale existente, de exemplu responsabilitatea participativă față de interesele inerente proiectelor de către cetățeni.
 
În acest context, CoR ar putea să vizeze identificarea posibilităților pentru asigurarea faptului că energia produsă descentralizat creează fluxuri economice benefice pentru teritoriile locale.
 
Comunitățile energetice ar trebui evidențiate și analizate ca un tip de astfel de modele care au recunoscut potențialul de a implica cetățenii în punerea în aplicare a tranziției energetice și a economiei durabile, motivându-i să își asume responsabilitatea pentru amprenta de carbon.
 
Obiectivul specific al avizului este să formuleze recomandări politice cu privire la modalitățile de eliminare a decalajului dintre mesajele politice și lipsa măsurilor practice concrete în această direcție (de exemplu, absența obiectivelor naționale strategice privind proiectele în domeniul energetic aflate în proprietatea comunității).
 
Cele mai bune practici locale și regionale ar putea inspira măsuri politice la nivel național și al UE pentru a compensa dezavantajele, măsuri precum posibilitatea pentru comunitățile de energie să opereze în sistemul energetic și facilitarea integrării lor pe piață. Astfel, acest aviz ar putea oferi un impuls politic pentru statele membre să promoveze rolul comunităților energetice locale.
 
„Comunitate energetică locală” înseamnă o cooperativă, o asociație, un parteneriat, o organizație non-profit sau o altă entitate juridică care este controlată efectiv de acționari sau membri locali, în general axată pe valoare și nu pe profit, implicată în producerea distribuită și în desfășurarea, la nivel local, a unor activități de operator de distribuție, de furnizor sau de agregator, inclusiv la nivel transfrontalier.
 
Comunitățile energetice locale pot reprezenta o modalitate eficientă de gestionare a energiei la nivel de comunitate, prin consumarea energiei electrice pe care o produc fie direct în acest scop, fie pentru încălzire și răcire (centralizată), cu sau fără o conexiune la sistemele de distribuție.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii