Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:54 01 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liga Navală Română, la ceas aniversar

ro

11 Mar, 2015 21:48 1277 Marime text
Liga Navală Română a organizat, astăzi, la Cercul Militar Constanța, adunarea festivă cu ocazia împlinirii a 87 de ani de la înființare. În cadrul acestei adunări festive va avea loc lansarea cărții „Lupta aero-navală de la Constanța din 26 iunie 1941. Cine a scufundat distrugătorul-lider Moskva?“, autorul lucrării fiind cercetătorul științific în domeniul istoriei navale comandor (r) dr. Ioan Damaschin, potrivit romanialibera.ro.

Autorul, împreună cu contraamiralul în retragere Petre Zamfir, fost ofițer la bordul distrugătorului „Regina Maria“ și participant la luptă, vor prezenta, succint, conținutul lucrării în care este redat modul de desfășurare a celei mai mari lupte aeronavale, care a avut loc la larg de Constanța, la distanță de 6-12 mile marine (cca. 10-20 de kilometri). La această luptă, desfășurată la patru zile de la declanșarea războiului în zona Mării Negre, au participat forțe aeriene, navale, submarine și de litoral: aviație română, germană și sovietică, nave de suprafață sovietice și românești, submarine sovietice și românești, artilerie de coastă românească și germană, baraje de mine marine pentru apărarea litoralului.

Cele două distrugătoare-lider sovietice atacatoare, „Moskva“ şi „Harkov“, au reușit să incendieze un rezervor de petrol și un tren german cu muniții, fără pierderi umane de partea română. Pierderile forțelor atacatoare au fost foarte mari: distrugătorul-lider „Moskva“, submarinul „ȘCI-206“, un avion și peste 300 de marinari. Epava navei „Moskva“ a fost descoperită în luna mai 2011 de o echipă de scafandri români, ucraineni și ruși, sub egida fundației „Respiro Diving Water“, condusă de scafandrul român de mare adâncime Mircea Popa. 
Sursa: romanialibera.ro
Sursa foto: marinarii.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii