Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE - Legea care interzice fumatul în spaţii publice a fost declarată constituțională

ro

27 Jan, 2016 08:20 1876 Marime text
 
Legea care interzice fumatul în spaţii publice se află astăzi pe ordinea de zi a şedinţei magistraţilor de la Curtea Constituţională a României (CCR), la sesizarea formulată de zeci de senatori, care susţin că, prin definirea spaţiului public închis, legea introduce o formă de discriminare.
 
Contestaţia celor 33 de senatori referitoare la această lege a fost depusă în 21 decembrie la CCR, actul normativ fiind adoptat în 15 decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Senatorii care au semnat contestarea susţin că raţiunea sesizării CCR "nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia «spaţiului public închis»".
 
În documentul înaintat Curţii Constituţionale se precizează că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare.

Iniţiatorii sesizării susţin, în documentul citat, că prin aplicarea legii antifumat se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenţie în penitenciare de siguranţă şi cele aflate în tranzit într-un aeroport, cărora le este permis să fumeze într-un spaţiu public închis, şi ceilalţi cetăţeni fumători.
 
Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".
 
În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

UPDATE, ora 11.33:


Legea care interzice fumatul în spaţiiile publice închise este CONSTITUŢIONALĂ. Legea poate fi aplicată. Judecătorii constituţionali au respins astfel sesizarea formulată de cei 33 de senatori. Legea merge la promulgare şi va intra în vigoare în 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii