Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Şcoala „Sfântul Apostol Andrei“, Ministerul Educaţiei finanţează cea mai modernă bază sportivă din sud-estul judeţului

ro

09 Sep, 2011 22:20 2103 Marime text
dsc_7762.jpg- în acelaşi timp, liceele din Mangalia au primit de la primărie sume modice sau deloc pentru igienizare -

Insituţiile de învăţământ din Mangalia sunt pregătite să întâmpine noul an şcolar 2011 - 2011. Astfel, în toate unităţile s-au executat lucrări de reparaţii şi modernizări care vor oferi un plus de confort elevilor şi cadrelor didactice.

La Şcoala Generală nr. 1 din Cartierul Colonişti, au fost înlocuite 13 uşi, au fost montate lambriuri pe holuri şi casa scării aflate în Corpul B al unităţii. De asemenea, au fost schimbate mai multe calorifere, lambriuri şi jaluzele din 2 clase de curs. „Toate aceste lucrări, care au costat peste 150 milioane de lei, au fost executate din fonduri extrabugetare, mai precis, din închirierea sălii de sport. Cu ajutorul fondurilor date de Consiliul Local Mangalia, la şcoala noastră, în vacanţa de vară, au fost reabilitate, în totalitate, 8 grupuri sanitare. Au fost schimbate gresia, faianţa, instalaţiile sanitare şi ţevile. Valoarea totală a acestor lucrări s-a ridicat la suma de 360 milioane lei", ne-a declarat directoarea şcolii, prof. Nurdan Amza. Pentru anul şcolar 2011 - 2011, la Şcoala nr. 1 s-au format 4 clase I, cu una în plus faţă de anul trecut datorită solicitărilor numeroase.

Şcoala nr. 2 „Sfântul Apostol Andrei" deţine recordul absolut al fondurilor alocate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Numai puţin de 10 miliarde de lei vechi au fost alocaţi instituţiei de învăţământ pentru amenajarea celei mai moderne baze sportive din Mangalia. Din declaraţiile directorului şcolii, prof. Mihai Covaci, amenajarea terenului se va face pe mai multe zone. După nivelarea zonei, care are loc chiar la această oră, terenul sportiv va fi „compatimentat" astfel: o arie multifuncţională, delimitată de un gard de cinci metri, acoperită cu suprafaţă sintetică, instalaţie nocturnă şi vestiar, o arie cu pistă de alergare de 50 de metri cu suprafaţă sintetică şi o groapă cu nisip, zonă de promenadă, cu alee şi bănci, precum şi o altă zonă cu teren acoperit cu bitum.

Cum lucrările abia au demarat, prof. Covaci spune că nu îşi doreşte ca acestea să fie grăbite, pentru ca rezultatul să fie unul trainic: „Termenul de finalizare este de o lună, dar probabil că va dura ceva mai mult. Tragem nădejdea - şi chiar vom lăsa un loc liber - pentru ridicarea unei săli de sport", declară prof. Mihai Covaci.

Şcoala a mai beneficiat de zugrăveli şi mici reparaţii, alături de vopsitul faţadei în contul Consiliului Local: 270 de milioane de lei vechi. Şcoala „Sfântul Apostol Andrei" demarează noul an şcolar cu două clase I-a. Totodată, Şcoala nr. 4 Neptun va începe anul şcolar în structura administrativă a Şcolii nr. 2.

Şcoala „Gala Galaction", recondiţionată din temelii

La Şcoala Generală nr. 3, în vacanţa ce tocmai s-a terminat, s-au executat lucrări în valoare de peste 400 milioane lei, bani primiţi de la Consiliul Local Mangalia. „Lucrările de igienizare se impuneau, deoarece nu mai fuseseră făcute de 4 ani, în plus, au fost zugrăvite toate clasele. Pe tronsonul mic s-au executat lucrări de hidroizolaţie, deoarece apa se infiltra într-unul dintre laboratoare. De asemenea, s-au executat lucrări de tencuire şi zugrăvire a faţadei şi au fost reparate grupurile sanitare. Pentru anul şcolar ce va începe avem 4 clase I, numărul cererilor fiind foarte mare", ne-a declarat directorul instituţiei, prof. dr. Mihai Ionescu.

Şcoala „Gala Galaction" este cel mai fericit caz al urbei în ceea ce priveşte fondurile alocate de primăria Mangalia pentru demararea anului şcolar. Directorul şcolii, prof. adriana Popescu, afirmă că „anul acesta am primit foarte mulţi bani. Este vorba despre 600 de milioane de lei vechi pentru gardul de protecţie, 700 de milioane de lei pentru izolaţia acoperişului corpului de clădire de la Geamie, 250 de milioane de lei pentru izolarea termică a unei părţi a corpului de clădire de la Sensul giratoriu, igienizări de peste 150 de milioane de lei".

În plus, la „Gala Galaction" au fost schimbate, din banii încasaţi din chirii, ferestrele de la corpul de la sens. Şcoala începe anul şcolar 2011-2012 cu trei clase I-a.

Pentru începerea anului şcolar „Callatis"-ul a primit de la primărie 100 de lei, Colegiul Economic „zero"

Colegiul Economic Mangalia este pregătit de noul an şcolar exclusiv din resurse proprii şi prin bunăvoinţa Comitetului de Părinţi. „Igienizarea clădirii s-a făcut numai din resursele noastre, ale Comitetului de Părinţi. Am reuşit să recondiţionăm mobilierul din clase. În ceea ce priveşte ajutorul dat de primărie, aşteptăm şi acum să ne fie plătite restul de articole de curăţenie şi cataloagele, aşa cum ni s-a promis. Ne-au fost refuzate în mai multe rânduri, de către angajaţii primăriei, referatele pentru... înlocuirea corpurilor de iluminat!", a declarat pentru „Ediţia de Sud" directorul Colegiului Economic Mangalia, prof. Adrian Vărgatu.

Tot la Colegiul Economic Mangalia este în curs de amenajare terenul de sport, ce va fi realizat cu bani de la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Ministerul Educaţiei. Instituţia porneşte în noul an şcolar cu opt clase a IX-a.

Pentru ca elevii şi cadrele didactice să-şi desfăşoare activitatea în condiţii optime, conducerea Grupului Şcolar Industrial „Ion Bănescu" a derulat un program de reparaţii din fonduri proprii. Astfel, igienizările, zugrăvelile, dezinsecţia şi deratizarea au fost executate de către angajaţii liceului, costurile fiind de aproximativ 20 milioane lei. „Am solicitat Primăriei bani pentru analizele medicale pe care cadrele didactice trebuie să le facă la fiecare început de an şcolar. Astfel, pe lîngă setul complet de analize, dascălii vor avea de trecut şi testul psihologic, pentru care, de asemenea, avem nevoie de bani. Mai precis, am solicitat suma de aproximativ 70 milioane lei. Pe de altă parte, ne-a fost aprobată suma de 30 milioane lei, necesară pentru achiziţionarea cataloagelor, registrelor matricole, carnetelor de elev, cît şi pentru cumpărarea materialelor de curăţenie", ne-a declarat directoarea Grupului Şcolar Industrial „ Ion Bănescu", ing. Camelia Boboc.

În fine, Liceul Teoretic „Callatis" nu pare să fie cu ceva diferit de celelalte două instituţii de învăţământ liceal din Mangalia. Faţă de Colegiul Economic, care nu a fost deloc în graţiile primăriei în privinţa fondurilor pentru lucrările de igienizare şi dotare cu mobilier, Liceul „Callatis" a primit fabuloasa sumă de ... 100 de lei!

„Este adevărat, am primit, iniţial, pentru igienizare, de la primăria Mangalia, 100 de lei noi pentru materiale de curăţenie şi, la insistenţele noastre, după o notă de fundamentare şi mai multe insistenţe, alţi 1.000 de lei. Ne-am descurcat din fonduri proprii şi am efectuat lucrări de igienizare în toate spaţiile şcolare şi reparaţii curente ale mobilierului. Toate lucrările s-au făcut cu personalul propriu. Chiar astăzi liceul a fost deratizat. Dacă ţinem cont şi de faptul că încadrarea la noi este de 100% (46 de profesori titulari, 2 detaşaţi şi 7 suplinitori), pot spune că începem anul şcolar în condiţii optime", afirmă directorul Liceului Teoretic „Callatis", prof. Livia Costache.

Instituţia are două clase I-a în anul şcolar 2011-2012.

Sursa: Infocallatis.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii