Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:13 28 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis ar putea sesiza Curtea Constituţională în legătură cu modicările Codului penal

ro

26 May, 2015 18:08 1050 Marime text
 
Președintele Klaus Iohannis afirmă că nu este de acord cu dezincriminarea conflictului de interese, punctând că, în eventualitatea în care modificările la Codul penal vor fi adoptate de Parlament, fie le va retrimite Legislativului, fie va sesiza CCR.
 
"Urmăresc cu atenție și preocupare procesul legislativ din Parlamentul României privind intenția de a modifica prevederi ale Codului penal în materia conflictului de interese. Nu pot fi de acord cu modificarea art. 301 din Codul penal, care urmărește dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare", declară Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.
 
El subliniază că "nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcțiilor și demnităților publice".
 
"Atrag atenția că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constituțională, în virtutea exercitării atribuțiilor mele constituționale", spune șeful statului.
 
Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat marți, cu două săptămâni, dezbaterea unui proiect de lege pentru modificarea Codului penal prin care sintagma "conflict de interese" ar fi înlocuită cu "folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane".
 
Proiectul de lege care modifică articolele 301 și 308 din Codul penal a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 1 aprilie, după ce a fost adoptat tacit de Senat și este inițiat de cinci parlamentari PSD.
 
În forma actuală, conflictul de interese este definit, la art. 301 din Codul Penal, astfel: "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul/ soția sau pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul doi inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".
 
Prin proiectul amintit mai sus sintagma "conflict de interese" se înlocuiește cu sintagma "folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane" și se modifică de asemenea și alineatul 2 în sensul adăugării unor situații pentru care dispozițiile alin. 1 să nu fie aplicabile.
 
Astfel, dispozițiile alin. 1 nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situații: "emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative, ocuparea de către o persoană a unei funcții indiferent în ce modalitate și sub ce formă se realizează această, exercitarea atribuțiilor de serviciu privind acordarea de către subalterni a drepturilor legale a acestora".
 
Sursa: Agerpres

Ti-a placut articolul?

Comentarii