Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:42 21 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. Ce subiecte s-au discutat

ro

19 Jun, 2018 22:37 532 Marime text
Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit marţi, 19 iunie a.c., cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.
 
În cadrul întâlnirii organizate de Ambasada Republicii Bulgaria, ţară care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2018, au fost discutate temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 28-29 iunie a.c., precum migraţia, securitatea şi politica de apărare a Uniunii Europene, viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi relaţiile externe ale Uniunii. Totodată, a fost abordată şi viitoarea Preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, informează Administraţia Prezidenţială. 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat Bulgaria pentru activitatea sa la conducerea Consiliului Uniunii, apreciind atitudinea pro-europeană şi angajamentul său de aprofundare a proiectului european, obiective pe care şi România le împărtăşeşte pe deplin.

Preşedintele României a evidenţiat ideea potrivit căreia existenţa Uniunii Europene este un avantaj pentru statele membre, iar ţara noastră va contribui, inclusiv din postura de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, la realizarea unei Uniuni puternice, unite şi incluzive.
 

"În acest sens, Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că România va urmări promovarea unei abordări pragmatice şi a unor obiective fezabile, astfel încât cetăţenii să poată percepe mai bine valoarea adăugată a proiectului european şi să beneficieze de rezultate concrete. De asemenea, Preşedintele României a menţionat că ţara noastră este determinată să sprijine eforturile generale de depăşire a liniilor de divizare dintre statele membre prin implicarea cetăţenilor europeni şi prin promovarea de iniţiative comune şi incluzive în beneficiul tuturor statelor membre ale Uniunii" - se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. 

 
În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre pregătirea Summitului de la Sibiu, din 9 mai 2019, când urmează să fie stabilită o agendă realistă şi fezabilă a priorităţilor strategice ale Uniunii pentru perioada 2019-2024.
 
Cu referire la viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, Preşedintele României a accentuat ideea potrivit căreia soluţia de compromis care va rezulta din negocieri trebuie să fie echilibrată şi să răspundă atât noilor priorităţi ale Uniunii, cât şi nevoii de finanţare corespunzătoare pentru politicile tradiţionale, respectiv coeziunea şi politica agricolă comună.
 

"Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că, pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România va depune toate eforturile în direcţia avansării substanţiale a negocierilor privind viitorul buget al Uniunii, astfel încât să fie posibilă obţinerea unui acord politic corespunzător şi în timp util.
 
În cadrul discuţiilor cu privire la securitatea şi apărarea Uniunii Europene, Preşedintele României a subliniat faptul că ţara noastră va continua să sprijine eforturile comune la nivelul european de consolidare a securităţii interne a Uniunii, precum şi de restabilire a implementării depline a sistemului Schengen. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că aderarea la spaţiul Schengen rămâne o prioritate politică majoră pentru ţara noastră, iar o decizie pozitivă în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, va aduce o valoare adăugată clară tuturor statelor membre, precum şi obiectivului general de consolidare a securităţii interne a Uniunii" - se mai arată în comunicatul citat. 

 
De asemenea, Preşedintele României a accentuat importanţa avansării cooperării UE-NATO, un obiectiv de importanţă majoră pentru ţara noastră.
 
Cu referire la subiectul migraţie, Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa asigurării unei protecţii sporite a frontierelor externe ale Uniunii în vederea unei gestionări eficiente a migraţiei, pledând pentru o abordare integrată şi cuprinzătoare a acestui fenomen, cu accent pe combaterea cauzelor de origine ale acestuia.
 

"În cadrul discuţiilor referitoare la evoluţiile din plan intern, Preşedintele României s-a referit la nevoia de consolidare a democraţiei şi a statului de drept, ca elemente esenţiale pentru parcursul viitor al ţării noastre. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că va urmări în continuare obiectivul major asumat încă de la începutul mandatului său, de garantare a independenţei justiţiei şi continuare a luptei împotriva corupţiei. Preşedintele României a exprimat convingerea că cetăţenii români merită legi pragmatice care să contribuie la consolidarea independenţei justiţiei şi să garanteze funcţionarea statului de drept, în conformitate cu valorile europene. 
În cadrul reuniunii, ambasadorii statelor membre ale Uniunii şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la modificările Codului de Procedură Penală care au fost adoptate de către Parlamentul României. În opinia acestora, în măsura în care aceste modificări vor intra în vigoare, cooperarea în domenii precum judiciar şi poliţienesc între România şi celelalte state membre va fi afectată. De asemenea, vor exista serioase semne de întrebare cu privire la garanţiile oferite de statul român referitoare la utilizarea corectă a fondurilor europene de care beneficiază ţara noastră" - se mai arată în comunicatul citat.

Sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Ti-a placut articolul?

Comentarii