Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:00 12 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice” a adunat 1 milion de semnături

ro

21 Aug, 2018 16:13 832 Marime text
Iniţiativa cetăţenească ''Fără Penali în funcţii publice'' a strâns un milion de semnături de la români din ţară şi din străinătate.

"Campania 'Fără Penali' a ajuns să fie un fenomen social. În ultimele cinci luni am vorbit cu cetăţeni de toate vârstele, din toate colţurile ţării, simpatizanţi ai partidului, membri sau lideri ai partidelor politice. Nu sunt două Românii, e una singură, a oamenilor cinstiţi care vor o lege egală pentru toţi şi un viitor pentru ei şi copiii lor. Toţi au semnat cu furie, încredere sau speranţă. În ultimele cinci luni am simţit că cetăţenii vor să-şi facă vocea auzită, iar primul strigăt este prin mesajul iniţiativei Fără Penali. Astăzi, un milion de români consideră că România trebuie guvernată altfel, mai responsabil şi mai atent. Împreună suntem o forţă şi împreună putem salva România", a declarat Dan Barna, preşedintele USR.


În cele cinci luni de campanie au fost implicaţi peste 5.000 de voluntari din toate colţurile României şi din diaspora care s-au alăturat demersului de a face cunoscut mesajul iniţiativei: România are nevoie de oameni integri la conducere, unii dintre aceştia fiind victime ale numeroaselor abuzuri din partea Poliţiei, Jandarmeriei şi primarilor care s-au folosit de funcţiile lor pentru a opri strângerea de semnături.

''Încă de la începutul campaniei, au existat voci care au pretins că nu vom reuşi să obţinem susţinerea a 500.000 de cetăţeni, pentru motivul că societatea românească nu ar fi preocupată de lupta anticorupţie şi de fenomenul ocupării funcţiilor publice de către infractori. Iată însă că până astăzi, în pofida tuturor obstacolelor birocratice din Legea nr. 189/1999, a şicanelor unor primari şi a atacurilor mediatice la care am fost supuşi, 1.000.000 de români au semnat listele de susţinători, dovedind astfel că acest subiect nu mai poate fi ignorat de clasa politică. Indiferent ce va urma, victoria de astăzi nu ne-o mai poate lua nimeni'', a transmis preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea.


La succesul iniţiativei a contribuit şi semnalul transmis de actorii români. Peste 80 de artişti din toată ţara au răspuns la apelul făcut de Marius Manole şi timp de o săptămână au schimbat scena cu strada, strângând peste 90.000 de semnături. După săptămâna actorilor, voluntarilor li s-au alăturat în săptămâni dedicate farmacişti, pensionari şi bloggeri care au ieşit în Piaţa Universităţii pentru a le transmite bucureştenilor că România are nevoie de oameni cinstiţi în funcţii publice, scrie agerpres.ro.

Potrivit Legii 189/1999, o iniţiativă cetăţenească de modificare a Constituţiei are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puţin 21 de judeţe din ţară, strânse în şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Iniţiativa Fără Penali îndeplineşte ambele condiţii şi va ajunge în Parlament după ce semnăturile vor fi validate de primării.

Ti-a placut articolul?

Comentarii