Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2 - Guvernul Cioloş depune jurământul la Cotroceni, în aceste momente

ro

17 Nov, 2015 19:29 2110 Marime text
 
Camerele reunite ale Parlamentului au acordat votul de învestitură Guvernului condus de Dacian Cioloș. 

În aceste minute a început ceremonia de învestitură a noului Guvern, la Palatul Cotroceni.

Primul care a depus jurământul a fost premierul desemnat Dacian Cioloș.

Ministrul Dezvoltării regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dâncu, a fost al doilea.

Ministrul Economiei, Costin Grigore Borc, a fost al treilea.

Lazăr Comănescu, ministru al Afacerilor de Externe, a depus jurământul al patrulea. 

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a urmat apoi.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a depus imediat jurământul. 

I-a urmat Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale. 

Vlad Tudor Alexandrescu, în funcția de ministru al Culturii, a depus și el jurământul.

Victor Vlad Grigorescu, în funcția de ministru al Energiei a jurat să apere democrația și drepturile cetățenilor României. 

Adrian Curaj, propus pentru postul de ministru al Educaţiei, a jurat și el să apere Constituția și legile țării. 

Anca Paliu Dragu, ministru al Finanțelor Publice, a depus și ea jurământul.

Carmen Aura Răducu, ministru al Fondurilor Europene, a jurat și ea să respecte Constituția și legile țării.

Raluca Alexandra Prună, ministrul Justiției, a jurat și ea să apere democrația și drepturile românilor.

Cristina Pașca Palmer, ministrul Mediului, a urmat.

Claudia-Ana Costea, propusă la conducerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a urmat la depunerea jurământului.

Violeta Alexandru, propusă pentru funcţia de ministrul delegat pentru Dialog Social, a depus și ea jurământul.

A urmat Marius Raul Bostan, ministru pentru Societatea Informaţională în Guvernul Cioloş.

Patriciu Achimaş-Cadariu, şeful Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, va fi noul ministru al Sănătăţii. Şi el a depus jurământul.

Elisabeta Lipă, propusă pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului, a depus jurământul.

Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor, a jurat şi el să respecte Constituţia.

Victoria Violeta

A urmat Dan Stoenescu, propus pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare
 
Ciprian Bucur, propus pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, este şef serviciu la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, preşedintele Institutului pentru Evaluare şi Cercetare Sociologică şi vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale de Drept Civil.

Ioan Dragoş Tudorache, propus ca şef al Cancelariei primului ministru, este de profesie jurist şi lucrează în cadrul Comisiei Europene. El a fost ultimul care a depus jurământul.

UPDATE2, ora 20.30:


România se confruntă cu cea mai gravă formă de criză - cea de încredere a cetățenilor în politicieni. Așa a sunat mesajul președintelui Klaus Iohannis.
 
"Societatea se schimbă, societatea s-a schimbat, societatea de astăzi are alte așteptări decât societatea de acum 10 ani sau de acum 25 de ani, de imediat de după Revoluție. Se schimbă și așteptările societății față de clasa politică și, dacă diferența între așteptări și realități devine prea mare, intrăm în criză. Mulți au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflăm. Mulți au vorbit despre criză, puțini au definit-o. S-au ținut cuvântări cu diferite ocazii, și astăzi în Parlament. S-a spus că nu am avut o criză guvernamentală, că nu am avut și nu avem o criză parlamentară, că nu avem nici măcar o criză politică și atunci se pune întrebarea legitimă: dar ce fel de criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză. Avem o criză de încredere. Avem o criză de încredere a cetățeanului față de politicianul pe care l-a ales să-i reprezinte interesele. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică. Se câștigă greu, se pierde foarte ușor", a spus Iohannis, după ceremonie.
 
El a precizat că această criză de încredere a dus la situația de acum — niciun partid nu a venit să propună un politician care să preia funcția de prim-ministru: "Am vorbit mult cu liderii politici, am vorbit cu oameni din stradă, cu reprezentanții societății civile. Protestatarii mi-au spus că sunt nemulțumiți de clasa politică, vor altă clasă politică. Politicienii mi-au spus că au înțeles așteptările, că au înțeles solicitările, dar politică fără partide politice, așa mi-au spus, nu se poate. Este foarte adevărat. Politică fără partide politice nu se poate, dar într-o democrație nici fără popor nu se poate. Dacă politicienii se îndepărtează de alegători, atunci apare o situație similară cu cea în care am ajuns noi astăzi. Constatăm o înstrăinare din ce în ce mai profundă între alegători, pe de o parte, clasa politică, pe de altă parte. Așa s-a făcut că niciun partid nu a venit să propună un politician care să preia funcția de prim-ministru".
 
În acest context, a spus Iohannis, s-a ajuns să propună el un independent, în persoana lui Dacian Cioloș, pentru șefia Guvernului: "Acest Guvern independent politic este o șansă pentru România. Fiindcă, în timp ce acest Guvern independent va guverna, partidele politice vor avea ocazia, timp de un an, să se reconecteze la alegători. Ar fi excepțional dacă partidele politice ar folosi această oportunitate pentru a-și defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegători și, în acest fel, să avem, după alegerile parlamentare, o clasă politică ce reprezintă fără discuție alegătorii, fără criză și care, cu multă energie, va putea să continue să construiască România prosperă și puternică. Sper ca acest lucru să se întâmple".

UPDATE1, ora 19.35: 


La finalul ceremoniei, Klaus Iohannis a ţinut un discurs despre "cea mai gravă criză din România - criza de încredere!".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii