Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:45 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Google îl omagiază pe Sfântul Andrei. Ce stat are crucea sfântului pe drapel. Apostolul a ajuns în Dobrogea prin tragere la sorţi

ro

30 Nov, 2015 07:27 2498 Marime text
Saint Andrew's Day 2015. În fiecare an, tradiţional, este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei. Dar cei mai mândri de asta sunt scoţienii.

Fiecare 30 noiembrie este un motiv de mândrei pentru scoţieni. Acest lucru îl spune şi Sophie Diao artista care a realizat Doodle pentru Saint Andrew's Day 2015 unde elementul de bază îl reprezintă crucea albă pe fond albastru care stă la loc de funte pe drapelul naţional al Scoţiei.

Cine a fost Apostolul Andrei
Potrivit Evangheliei (Matei.10,2), Andrei a fost primul apostol chemat de Isus Hristos. După Pogorârea Sfântului Spirit, prin tragere la sorți, Apostolului Andrei i-a revenit Scythia, pentru convertirea locuitorilor acelor locuri, la noua religie. (Teritoriul Dobrogei de astăzi era cunoscut în antichitate sub denumirea în latină de Scythia Minor, în română Sciția Mică, iar în greacă Μικρά Σκυθία, Mikrá Skythia.

Cu privire la limita vestică a Sciției, Herodot afirmă (IV, 99) că Tracia se desfășoară în partea dinspre mare, înainte de a ajunge la Sciția, care începe din acea parte de loc unde țărmul formează un golf și unde se varsă Istrul, cu gura întoarsă spre răsărit.
Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi ar fi continuat peregrinarea, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi. După aceea, s-a întors în Grecia, consolidând comunitățile creștine înființate de Apostolul Pavel și de alți Apostoli, ajungând în Peloponez, mai precis în orașul Patras. Potrivit tradiției, sub împăratul Nero, Sfântul Andrei a fost ucis la 30 noiembrie 60, la Patras, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, numită, în limba latină « crux decussata », de unde a rezultat denumirea de « Crucea Sfântului Andrei ». După moartea sa moaștele i-au fost păstrate la Patras.

Ce este crucea Sfântului Andrei

Saint Andrew's Day 2015. Crucea Sfântului Andrei este o cruce în formă de X. Numele său provine de la forma Crucii care a fost utilizată, potrivit tradiției, la torturarea și uciderea Sfântului Andrei. Acest simbol a fost utilizat de numeroase țări europene.
Saint Andrew's Day 2015. Crucea Sfântului Andrei este prezentă în cultura europeană, în arta relgioasă, în simbolistica identitară a unor țări, regiuni sau forțe politice, în viața practică.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii