Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forbes 40 cele mai bune orașe-ediția 2016. Unde este Constanța. Top 10 firme din județ

ro

15 Feb, 2016 06:01 3786 Marime text
Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România a ajuns la a patra ediție. Metodologia prin care au fost departajate orașele; s-au luat în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ). Datele statistice necesare au ca surse Institutul Național de Statistică,Comisia Națională de Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și portalul listafirme.ro.

Potrivit forbes.ro spre deosebire de anii trecuți, s-a luat în calcul și situația creată de problemele cu legea pe care le au mai mulți primari ai orașelor analizate. Premisa de la care am plecat în acordarea unei penalități de 10% din punctajul final pentru orașele ai căror edili au fost reținuți pentru fapte nelegale este că nu poate exista un mediu de afaceri cu adevărat sănătos în zonele în care conducătorii administrației locale sunt corupți.
 
Totodată, pentru a radiografia și mai fidel economiile locale, am întocmit, pentru fiecare județ în parte, un top 10 al celor mai relevante companii. Metodologia este aceeași pe care am folosit-o în cazul topului Forbes 500 cele mai importante companii din România: am luat în considerare cifra de afaceri, profitul net, numărul de angajați și nivelul capitalurilor proprii.

Din acest Top 40 noi am extras doar primele 10 orașe.
Locul 1: Timișoara
Locul 2: Cluj-Napoca
Locul 3: București
Locul 4: Oradea
Locul 5: Constanța
Locul 6: Brașov
Locul 7: Arad
Locul 8: Ploiești
Locul 9: Pitești
Locul 10: Iași
 
Ce s-a întâmplat la Constanța
Arestarea primarului Radu Mazăre a fost cel mai important eveniment al anului trecut în Constanța. A afectat el cu adevărat mediul de business local?, se întreabă Forbes.
Anul 2015 a adus un eveniment care nu părea a fi posibil să se întâmple vreodată: decăderea lui Radu Mazăre, controversatul primar al Constanței. Ziua de 2 aprilie 2015 a adus vestea: primarul Radu Mazăre a fost arestat sub acuzația de luare de mită de ordinul milioanelor de euro pentru a emite documentații de urbanism dezvoltatorilor unor malluri și pentru a acorda un contract de salubrizare unei companii. În mai, edilul a demisionat din funcție, atribuțiile sale fiind preluate de viceprimarul Decebal Făgădău, iar la sfârșitul lunii iunie a fost eliberat din arestul preventiv și plasat în arest la domiciliu.
Este încă neclar dacă aceste schimbări au afectat în vreun fel mediul de afaceri local, însă un lucru rămâne neschimbat față de ediția din 2015 a topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: principalele domenii economice rămân activitatea portuară, rafinarea petrolului și turismul
 
Topul celor mai valoroase companii din județ
1. ROMPETROL RAFINARE
2. GRUP SERVICII PETROLIERE
3. ENEL DISTRIBUŢIE DOBROGEA
4. AMEROPA GRAINS
5. RAJA
6. APM CONSTANŢA
7. RAJDP CONSTANȚA
8. OIL TERMINAL
9. ȘANTIERUL NAVAL CONSTANTA
10. CHIMPEX.
Sursa text: forbes.ro

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • daniel alexandru 27 Oct, 2016 16:33 an constructi si splatorie auto si drumuri