Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:33 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial 19 noiembrie devine legal Ziua bărbatului, iar 8 martie - Ziua femeii

ro

03 Feb, 2016 16:35 942 Marime text
 
Deputații au adoptat, astăzi, cu 204 voturi "pentru", 16 "împotrivă" și 63 de abțineri, un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii și 19 noiembrie - Ziua bărbatului.
 
Potrivit raportului Comisiei pentru egalitate de șanse, care a dat aviz pe proiect, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștientizare privind concilierea vieții de familie cu viața profesională.
Raportul punctează faptul că Ziua femeii nu trebuie confundată cu ziua mamei, iar Ziua bărbatului cu cea a tatălui.
 
Discuţiile au fost destul de aprinse în Camera Deputaţilor pe marginea acestei legi. Deputatul liberal Mircea Dolha a precizat că l-a frapat faptul că inițiatorii proiectului sunt bărbați și nu femei, prin urmare unii colegi senatori s-au simțit discriminați că nu au o lege a bărbatului în România.
 
Deputatul UDMR Molnar Szolt a spus, la rândul său, că legea dă posibilitatea tuturor celor interesați să aibă o zi în care să atragă atenția asupra problemelor care îi afectează: "În cultura modernă se face referire și se atrage atenția de foarte multe ori asupra unor probleme specifice ale bărbaților, asupra unor boli specifice ale bărbaților și, mai nou, vorbim și despre unele probleme la locul de muncă, despre unele profesii care devin feminizate și eu consider că ziua de 19 noiembrie va fi un moment prielnic să discutăm despre aceste subiecte, de aceea grupul UDMR va susține inițiativa".
 
În schimb, deputatul PSD Petre Daea a menționat că nu are nevoie de o zi a bărbatului: "Cred că mulți din această sală știu că 8 martie e o zi sfântă pentru cei cu care ne întâlnim și cu care trăim, drept pentru care cred că este de prisos să dăm noi o lege ca ziua femeii să fie 8 martie, este legea sfântă în sufletul fiecăruia și o simțim ca atare. În ceea ce mă privește, nu am nevoie de recompensă pentru 19 noiembrie, sper să o primesc fără un temei legal".
 
Proiectul de lege a fost respins de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ady 03 Feb, 2016 19:33 Tara arde si baba se "coafeaza". Vechea problema a romanului.