Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eclipsă totală de Lună vizibilă în România

ro

28 Sep, 2015 07:17 2264 Marime text
În noaptea de duminică spre luni, 27- 28 septembrie, a avut loc ultima eclipsă totală de Lună dintr-o serie de patru ce a început în urmă cu 18 luni. Eclipsa totală de Lună sau Luna însângerată din 28 septembrie va încheia seria de patru astfel de fenomene care au mai avut loc în 15 aprilie 2014, 8 octombrie 2014 şi 4 aprilie 2015.

În general, în astfel de ocazii, Luna apare de culoare roşiatică, datorită fenomenului de difuzie a luminii solare prin atmosfera Pământului, care face ca radiaţiile roşii să predomine în lumina pe care o percepem. Datorită aceluiaşi fenomen, cerul apare roşu la răsărit şi la apus, în jurul Soarelui.

Conform tradiţiei, însă, fenomenul reprezintă o schimbare importantă în istoria lumii. Unul dintre faptele cele mai remarcabile este că o serie de patru eclipse de lună consecutive se înregistrează doar de câteva ori în decursul a 2.000 de ani. Mai mult decât atât, acestea au coincis cu evenimente religioase importante la nivel global. Cercetatorii de la NASA au spus la rândul lor că Tetrada s-a produs doar de trei ori în ultimi 500 de ani. De fiecare dată a coincis cu o tragedie a poporului evreu urmată de un triumf.

Eclipsa totală începe la ora 05 h 11 m (ora României), moment în care luna devine complet roșie, atinge punctul maxim la 05 h 47 m (Luna se află în centrul conului de umbră) și se sfârșește la 06 h 23 m, potrivit www.timeanddate.com.

Sursa foto: România TV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii