Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drumul Stejaru – Cerna, din judeţul Tulcea va fi modernizat. Valoarea proiectului se ridică la 100 de milioane de lei (galerie foto)

ro

05 Oct, 2017 16:35 2618 Marime text
Joi, începând cu ora 10.00, la sala de conferințe a hotelului Delta din municipiu, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, vicepreședintele Dumitru Mergeani, administratorul public al judetului, Vasile Strat, alături de alți reprezentanți ai CJ Tulcea au participat la conferința de presă de lansare a proiectului „Modernizare infrastructură de transport regional pe traseul Stejaru – Cerna“, implementat de Consiliul Județean în parteneriat cu primăriile Stejaru, Topolog, Dorobanțu, Cerna.
 
Este vorba despre un proiect ce va fi implementat într-o perioadă de 36 de luni și care are ca principal obiectiv acela de a crește gradul de accesibilitate a zonelor rurale situate în proximitatea coridorului TEN-T (Constanța – Tulcea – Brăila – Galați) prin modernizarea tronsonului de drum județean  DJ 222 B Stejaru – Cerna.

Proiectul, care urmează să fie finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa Prioritară 6 „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională“, Prioritatea de investiții 6.1. „Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale“, are o valoare totală de 98.180.773,50 lei, iar contribuția Consiliului Județean Tulcea este 1.963.615,47 lei. Este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Consiliul Județean Tulcea la momentul de față, precizează autoritățile județene.

„Am astăzi bucuria să vin în fața dumneavoastră pentru a discuta despre un alt proiect deosebit de relevant în ceea ce înseamnă infrastructura rutieră din Tulcea: un proiect de 100 de milioane de euro. Vreau să îmi exprim mândria că, iată, am pășit cu dreptul în această perioadă de accesare de fonduri europene și am reușit să fim primii care au semnat contracte de finanțare pentru județul nostru, pe o axă extrem de importantă la nivel european“, a transmis președintele Consiliul Județean Tulcea.

Mai mult, Horia Teodorescu a vorbit despre dorința de a transforma, acest colț de țară, în județul cu cea mai bună tramă stradală din România, având un target ambițios: asfaltarea în procent de aproape 100% a drumurilor județene din Tulcea.

„Salut și felicit echipa de proiect care reușește să acceseze fonduri și în zon non ITI, din coșul național, crescând, astfel, șansele de dezvoltare reală a județului nostru. Sunt convins că această investiție va schimba radical fața localităților traversate de acest drum județean, mai ales că proiectul presupune și investiții adiacente reabilitării șoselei – trotuare moderne, stații de autobuz, treceri de pietoni inteligente etc“, a mai transmis președintele Teodorescu.

 
Conform datelor transmise de managerul de proiect, Nicu Mihai, directorul Direcției de Investiții din Consiliul Județean Tulcea, beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt 11.642 locuitori ai comunităţilor locale din zonă, minim 5.000 turişti pe an care tranzitează zona (pe traseul Constanța – Nordul Moldovei, traseul modernizat fiind cel mai economic), minim 6.000 locuitori ai judeţului Tulcea pe an (cei care tranzitează zona), circa 234 de societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în zonele vizate în proiect.

Concret, este vorba despre modernizarea unui drum de 54,099 km, realizarea de piste de biciclete pe o lungime de 2,5 kilometri, realizarea a 20 stații de transport public cu alveolele aferente, 23.000 de metri pătrați de troturare, iar la elemente de siguranță, proiectul propune: parapete metalice de protecție, marcaje pentru avertizarea și informarea corectă și vizibilă, semnalizarea trecerilor de pietoni cu panouri luminoase cu alimentare fotovoltaică, benzi rezonatoare la trecerile de pietoni precum și marcarea acestora cu vopsea cu microbule pentru o mai bună vizibilitate pe timp de noapte, consolidări și apărări de mal, amenajarea trotuarelor în intravilanul localităților cu facilități de deplasare pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi.

„Așa cum bine știți, în această perioadă de accesare, lucrurile merg mai departe in ceea ce priveşte modernizarea drumurilor, iar proiectele europene își propun realizarea unor șosele la cele mai înalte standarde“, a mai spus președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

O nouă propunere pentru dezvoltarea acestei zone a județului

La finalul conferinței, directorul Nicu Mihai a prezentat o altă oportunitate identificată de echipa Consiliului Județean de Tulcea, de data aceasta cu finanțare pe SUERD. Este vorba despre două tronsoane – primul în zona DJ 222F (Traian – Peceneaga – Ostrov – Dăeni), de 28,83 de kilometri și al doilea pe DJ 222G (Dăeni – Făgărașu Nou – intersecție DN 22A), de 16,502 kilometri.
În total, discutăm despre o investiție de 25 de milioane de euro pentru modernizarea a 46,332 kilometri de drum județean, pentru care ar putea fi obținută finanțare prin SUERD (întrucât se află în zona non – ITI).

„Vorbim, aici, despre o competiție între mai multe județe, sperăm ca și această propunere a compartimentului de specialitate să devină realitate. Este adevărat că această este o zonă a județului în care, în ultima perioadă, nu au fost făcute investiții (ca urmare a lipsei fondurilor) și asupra căreia ar trebui să ne aplecăm în viitorul apropiat“, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii